SAFF

Situacija u politici je takva da, ko hoće da ratuje protiv tebe naći će hiljadu razloga, a ako ih ne nađe, izmislit će ih

Facebook
Twitter
WhatsApp

Piše: Edhem Šerkavi / Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Pripovijeda se da je jedno jutro jedno janje otišlo na rijeku da se napije vode. Međutim, tu je bio i vuk koji je tražio slastan zalogaj, i on je stajao malo iznad janjeta i pio vodu. Kad je ugledao janje rekao mu je: ”Kakav nedostatak odgoja, stojiš tu i mutiš mi vodu.” 

Janje mu je reklo: ”Voda teče odozgo prema dolje, a ti si iznad mene i piješ prije mene, pa kako da ti ja zamutim vodu?”

Vuk ga upita: ”Zar ti nisi ono janje koje je o meni loše govorilo u mjesecu julu?”

Janje je odgovorilo: ”Ja se tada nisam bio ni rodio, zar ne primjećuješ moju mladost?” 

Vuk mu reče: ”Ako nisi ti, onda je to uradio tvoj brat.” 

Janje mu je reklo: ”Ja nemam braće.”

Tada mu je vuk rekao: ”Onda je to bio neko iz tvoje mrske porodice, vi uvijek loše govorite o meni.”

Čim je janje otvorilo usta da odgovori na novu optužbu, vuk je nasrnuo na njega, zadavio ga i pojeo. 

Ko hoće da zapali rat i svađu neće ga spriječiti nikakvi izgovori, i ako ne nađe ni jedan razlog za rat, on će ga izmisliti. Međutim, historija nam govori da dani nisu bili škrti na izgovorima (razlozima) za one koji su ih čekali.

Šezdesetih godina prošlog stoljeća politički odnosi između Salvadora i Hondurasa dostigli su vrhunac krize. Rat je čekao iskru da se rasplamsa, a iskra je bila odlučujuća fudbalska utakmica između reprezentacija dvije zemlje za plasman na Svjetsko prvenstvo 1970. godine, koja je završena pobjedom Salvadora, pa su dvije zemlje mobilizirale svoje vojske na granicama i počeo je rat.

Početkom devetnaestog stoljeća, slastičarna u vlasništvu jednog Francuza u Meksiku je opljačkana i uništena. Vlasnik radnje je tražio odštetu, ali je meksička vlada ignorirala njegov zahtjev. Deset godina nakon ovog incidenta, francuski kralj Luj-Filip, bio je uznemiren zbog neuspjeha Meksika da plati dugove prema Francuskoj, i trebao mu je izgovor za rat, pa je zatražio od meksičke vlade da isplati odštetu vlasniku slastičarne, a kada je njegov zahtjev odbijen, pokrenuo je rat protiv Meksika koji je trajao pet mjeseci.

Situacija u politici je onakva kakva je i u životima ljudi, ko hoće da se bori protiv tebe naći će hiljadu razloga, a ako ne nađe, onda će izmisliti barem jedan da bi te napao, a ko hoće da ostane sa tobom, on će zanemariti hiljadu razloga samo da te ne ostavi i ne napusti. 

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA