Snaga vjernika je u srcu a ne u tijelu

582

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Kada dugo stojimo obavljajući neki dunjalučki posao, naše tijelo to bez većih poteškoća izdrži, ali kada klanjamo namaz onda učimo najkraće sure iz Kur'ana, iako imamo snage stajati duže u namazu. To znači da nije problem u tijelu, već u srcu.

Koliko smo puta dočekali zoru u igri i zabavi, u besposličarenju, a koliko smo malo noći proveli u noćnom namazu. Naše tijelo je spremno i sposobno za noćni namaz, ali naša srce nisu spremna, jer su slaba i uspavana.

Deset ili petnaest godina ustrajavamo u buđenju naše djece u školu i to nam ne dodije, jer znamo da ih budimo zbog nečega što će im koristiti u životu, ali ne ustrajavamo da ih na najljepši način budimo na sabah-namaz koji je korisniji od cijelog dunjaluka i svega što je na njemu. Štaviše, često puta i sami znamo prespavati sabah, ne zbog toga što imamo problem sa ranim ustajanjem, već što su nam srca slaba i usnula i što ih teško možemo probuditi na sabah. Nije problem u tijelu, problem je u srcu.

Satima možemo sjediti, slušati i prepričavati razne vijesti i priče rekla-kazala, a ne možemo svaki dan izdvojiti sat vremena za učenje Kur'ana i zikr. Nije problem u tijelu, problem je u srcu.

Za razliku od nas, Zekerijja, a.s., žalio se Allahu na slabost i oronulost tijela, a ne na slabost srca, rekavši: “Gospodaru moj, kosti su mi oronule i glava osijedjela, a nikada nisam, kad sam Ti, Gospodaru moj, molbu uputio, nesretan ostao.” (Merjem, 4.)

Kosti su mu oronule i oslabile, ali mu srce nije oslabilo, jer je vjerničko srce uvijek mlado i ne stari.  Žalio se na oronulost kostiju i sijede vlasi, ali se nije žalio na slabost duha, slabost volje i uzvišenih težnji. Snaga vjernika je u njegovom srcu, a ne u njegovom tijelu. Koliko je starih muslimana i muslimanki kojima su kosti oronule i glave osijedjele, ali poste svaki ramazan, čak i dobrovoljni post, i klanjaju noćni namaz, dok mnogi mladići u naponu snage nisu to u stanju, ne zbog slabog tijela, već zbog slabosti srca i duha.

Nije problem u oronulim kostima, problem je slabosti srca i neodlučnosti.

Ključevi dobra

Zapamti i imaj uvijek na umu ova četiri ključa:

– Ključ svake poteškoće u tvome životu je istigfar – traženje oprosta od Allaha.

– Ključ sreće i uspjeha u tvom životu je dobročinstvo prema roditeljima.

– Jedan od ključeva za ulazak u Džennet je da halališ i oprostiš svim muslimanima koji su ti nažao učinili i da svaku noć legneš u postelju čistih prsa.

– Ključ blizine i bliskosti Allahovom Poslaniku, s.a.v.s., na Sudnjem danu je lijep ahlak i lijepo ophođenje prema svim ljudima.