SAFF

Srđan Puhalo o manifestaciji “Petrovdanski dani”: U tih šest dana jula u Srebrenici je sabrana sva naša (srpska) glupost, bezdušnost, bezosjećajnost

Facebook
Twitter
WhatsApp
srdjan puhalo stock

Srđan Puhalo, sociolog i politički analitičar iz Banje Luke u svojoj novoj kolumni na protalu “Frontal“, piše o sramnoj manifestaciji negiranja genocida u Srebrenici “Petrovdanski dani”. U nastavku prenosimo glavni dio kolumne.

Zašto vam sve ovo pišem?

Zato što sam danas pogledao program „Petrovdanskih dana“ koje se od 6. do 12. jula održavaju u Srebrenicni. U tih šest dana jula u Srebrenici je sabrana sva naša (srpska) glupost, bezdušnost, bezosjećajnost.

Ne znam ko je koncipirao progam „Petrovdanskih dana“, ali sam potpuno siguran da je psihopata, koji je ovo uradio s predumišljajem.

Ovdje ne negiramo srpske žrtve u i oko Srebrenice, ovdje ne govorimo o tome da li se desio genocid ili nije nad Bošnjacima, ne govorimo o broju ubijenih, ne govorimo o haškim presudama, jer stavove Srba i Hrvata o tome dobro znamo. Ovdje ne govorimo ni o kompetentnosti Ljiljane Bulatović da piše o Srebrenici, ni moralnom sunovratu mladog Kecmanovića koji će 9. jula u Narodnoj biblioteci promovisati svoja književna djela.

U ovom trenutku to je potpuno nevažno.

Ovdje govorimo o svjesnom ignorisanju činjenice da su nečiji, sinovi, braća, stričevi, ujaci, očevi, djedovi ubijeni od strane Srba. Ovdje govorimo o ljudima koji su pobijeni. Ovdje govorimo o dehumanizaciji Bošnjaka, koja se svjesno nastavlja dvadeset dvije godine nakon njihove smrti.

Ne mogu da razumijem to pravoslavlje, kojem su protkani „Petrovdanski dani“, bez saosjećanja sa bošnjačkim žrtva u Srebrenici. Zapitajmo se braćo Srbi da li bi se apostol Petar stidio ovakvog hrišćanstva.

Oni nam ne dozvoljavaju ili bolje reći brane Srbima da razumijemo bol i tugu Bošnjaka iz Srebrenice, da saosjećaju sa njima i da to saosjećanje pokažu.

Uzeli su nam razum, sada žele da nam uzmu i dušu. Od nas očekuju da budemo Srbi, a ne ljudi.

LINK za kompletnu kolumnu: Frontal.ba

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA