SAFF

Šta se krije iza zbližavanja između izraelskog favorita Dahlana i Hamasa

Facebook
Twitter
WhatsApp

Okvirni sporazum o razumijevanju između Dahlana, vođe jednog krila Fataha i Hamasa, koji su postigli prošlog mjeseca u Kairu, ne prestaje izazivati medijsku pažnju u Palestini, ali i zemljama okruženja.

Pokret Fatah, odnosno većinska struja odana predsjedniku Abbasu, ne prestaje s kampanjom protiv Hamasa i Dahlana nakon njihovog sporazuma i dogovora sa egipatskim vlastima o isporučivanju goriva za jedinu elektranu u Gazzi, koja ne radi već tri mjeseca jer je palestinski predsjednik nametnuo Gazzi embargo kako bi izvršio pritisak na Hamas da se povinuju njegovom autoritetu.

Al-Jazeera TV sa sjedištem u Dohi objavila je prilog u kojem su tretirali članak izraelskog analitičara za arapska pitanja, Zvija Bar'ela, u kojem iznosti tvrdnju da Emirati i Egipat u saradnji sa Izraelom pripremaju da instaliraju Muhammeda Dahlana na vlast u Gazzi kako bi stvorili novu konstelaciju odnosa među Palestincima, ali i u cjelokupnoj regiji.

Čini se da sporazum između Hamasa i Dahlana nije uznemirio samo Fatah, nego i Katar. Pogotovo što je Katar prepustio Emiratima ulogu arapskog posrednika u ublažavanju humanitarne krize kojom je Gazza zahvaćena zbog višegodišnje opsade i opće blokade od strane Izraela. Tome treba dodati i to da je odnos između Hamasa i egipatskog režima već nekoliko mjeseci u konstantnom usponu. Nedavna posjeta Hamasovog lidera Jahje Sinvara Gazzi dodatno ih  je poboljšala i stvorila jednu pozitivnu klimu između dvije strane, što je kazao i sam Sinvar u izjavi za medije. Hamas je počeo s uspostavljanjem tapon zone na granici, kao korak izgradnje povjerenja i pokazatelj njihove ozbiljnosti u namjeri da obnove i poboljšaju odnose sa Egiptom.

Podaci koje je izraelski analitičar iznio su već dugo općepoznati u Gazzi. Naime, neke od tih ideja vezanih za saradnju između Hamasa i Dahlana, raspravljane su prošle godine na konferenciji u egipatskom gradu Ain Sokhna, koja se održavala tokom oktobra i novembra. Hamas je učinio sve da olakša odlazak na konferenciju onima iz Gazze koji su bili pozvani na nju, jer je Hamas u tome vidio mogućnost da se smanji težina blokade Gazze.

Saradnja između Dahlana i Hamasa nije novina i nije plod krize i nehumanih odluka o kolektivnom kažnjavanju stanovika Gazze zbog podrške Hamasu. Hamas Dahlanovoj struji Fataha dozvoljava političke, društvene i humanitarne aktivnosti u Gazzi, još od 2012. godine. Počelo je s dopuštanjem Dahlanovoj struji da provodi socijalne projekte poput zbrinjavanja socijalno ugroženih, ranjenih i bolesnih, porodica šehida, pružanja finansijske pomoći mladima koji stupaju u brak i tako dalje. Važno je istaći da su sve te projekte, koji su provođeni posredstvom Palestinske fondacije za humanu saradnju i organizacije Vifak, finansirali Emirati. Emirati su, također, u Gazzi finasirali projekat izgradnje stambenog naselja.

Nakon sastanaka održanih u Kairu, Hamasov lider dr. Halil el-Hajje kazao je kako je Hamas ima dobru saradnju sa Dahlanovom strujom u Fatahu, te da se hamasovci redovno sastaju sa njihovim predstavnicima kad god su u posjeti Kairu. On je kazao kako sa Dahlanovom strujom redovno raspravljaju stanje u Gazzi i načine rješavanja humanitarne krize kojom je pogođena, kao i pitanje pomirenja između Fataha i Hamasa.

No, unatoč njihovim dobrim međusobnim odnosima, postavljanje Dahlana za palestinskog lidera nije tako jednostavna stvar iz više razloga. Hamas se neće odreći gospodarenja Gazzom, ali Dahlan ne krije ambicije da se vrati na palestinsku političku scenu u čemu mu sporazumijevanje sa Hamasom može itekako pomoći.

S druge strane, nisu skrivene ni izraelske ambicije da odvoji Gazzu od zapadne obale. Oni, čak, vrlo ozbiljno razmatraju naseljavanje Sinaja stanovicima Gazze, te je niz njihovih stručnjaka predstavljao svoje studije o izvodljivosti tog projekta tokom sesija na konferenciji u Herzliyi (Herzliya Conference), i to na konferencijam koej su održavane 2002., 2003., 2004., te 2008. god.

Gazza se pribojava da će biti gurnuta u naručje Egiptu, vjernom izraelskom slugi, a Benjamin Netanyahu se svojski trudi da se to desi kako bi prebacio odgovornost sa stanje u Gazzi sa Izraela na Egipat. Tokom krize s prestankom proizvodnje električne energije u Gazzi, on je kazao kako je razgovarao sa evropskim i egipatskim zvaničnicima o potrebi i načinima da se Gazza snabdije električnom energijom. Izraelska vlada je, također, izvršila jak pritisak na Abbasovu upravu da ponište odluku kojom su onemogućavali liječenje stanovika Gazze u inostranstvu i finasiranje njihovog liječenje.

Katar sebe smatra jedinim čuvarem Gazze, i kriza sa Saudijskom Arabijom, Emiratima, Bahrejnom i Egiptom, neminovno će utjecati na smanjenje intenziteta njihove pomoći Hamasu. Približavanje Hamasa tim zemljama sigurno ne raduje Katar, iako sve informacije govore da je Hamas čvrst u odluci da ni po koju cijenu neće mijenjati svoj odnos prema Kataru.

Saradnja između Hamasa i Dahlana je privremena saradnja koju su nametnule trenutne okolnosti i turbulentni odnosi regionalnih i svjetskih faktora koji utječu na palestinsko pitanje, a Hamas ima veoma ograničene mogućnosti za izvođenje Gazze iz teške situacije u kojoj se nalazi već deset godina. Nedavne odluke Mahmuda Abbasa, pak, dovele su do pogoršanja ionako već dovoljno teškog stanja, stoga Hamas očajnički traži način da se izvuče iz krize i da barem ublaži težinu izolacije Gazze, makar emiratskim ili saudijskim novcem.

Pripremio: Abdullah Nasup

 

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA