petak, 18. novembar 2022 / 24. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Strategija diktatora: Počupajte narodu ”perje”, a zatim mu dadnite malo hrane i on će vas poslušno slijediti

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Pripovijeda se da je Staljin jednom prilikom odlučio da svojim saradnicima održi lekciju o diktaturi i političkoj moći, pa je zatražio da mu donesu živu kokoš, a zatim ju je čvrsto zgrabio i počeo joj čupati perje drugom rukom. Kokoš je snažno pokušavala da se oslobodi te muke, ali uzalud.

Kad joj je potpuno počupao perje, rekao je svojim saradnicima: ”A sad gledajte šta će se dogoditi.” Staljin je spustio kokoš na zemlju i udaljio se od nje sa malo ječma u ruci. Svi su se iznenadili kada su vidjeli kako preplašena kokoš trči prema njemu, a zatim je on bacio nekoliko zrna žita pred nju i otišao prema svojoj kancelariji. Međutim kokoš ga je pratila kud god je išao, pa se Staljin okrenuo zaprepaštenim drugovima i rekao im: ”Ovako možete vladati narodom. Vidite kako me ova kokoš prati, uprkos bolu koji sam joj nanio.”

To je, dakle, ta lekcija koju je Staljin održao svojim saradnicima i mnogim diktatorima koji su ga slijedili: “Čupajte narodu ”perje” i dadnite mu malo hrane, narod će vas poslušno slijediti.” Ovo je pravilo i princip na kojem se i danas odgajaju mnoge vođe i politički moćnici širom svijeta, i koje oni doslovce primjenjuju.

Nema ništa lakše, kad se domogneš vlasti, kao početi siromašiti i izgladnjivati narod, da bi taj isti narod ubrzo počeo skandirati tvoje ime, ne iz ljubavi prema tebi ili iz poštovanja prema tvom visokom položaju, već zato što traže koru hljeba koja će ih održati u životu.

Mnogi ljudi su slični kokoškama, što više vršite represiju nad njima, oni će vas smjernije i pokornije slijediti da bi pojeli sve dane svoga života. 

Stoga nije čudo što je u našem vremenu puno kokoški i diktatora, a malo žita. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA