utorak, 5. decembar 2023 / 21. džumade-l-ula 1445

SAFF

Svako će piti iz čaše iz koje je ljude napajao

Facebook
Twitter
WhatsApp

Piše: Edhem Šerkavi  / Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Spominje se da je vezir abasijskih halifa El-Mu'tesima i El-Vasika, Ibn Zejjat bio izrazito osor i grub. Govorio je: ”Nikad ni prema kome nisam pokazao milost, jer milost je slabost karaktera.”

Nakon izvjesnog vremena uloge su se promijenile i umjesto vezirske pozicije, Ibn Zejjat je završio u zatvoru. Njegovi protivnici su ga stavili u tijesni kavez sa ekserima sa strane i svaki put kada bi se pomjerio, ekseri su mu probadali tijelo, pa je zbog nesnosnih bolova vikao: ”Smilujte mi se, smilujte mi se!”

Zatvorski stražari su mu odgovarali riječima: ”Milost je slabost karaktera!”

Prijatelju, ovo je Allahov zakon u kosmosu. Svako će piti iz čaše iz koje je ljude napajao.

Tiranin i zulumćar će osjetiti zulum onoga ko je gori od njega, a okrutni će kušati grubost i okrutnost onoga ko je okrutniji od njega.

I obrnuto. Ko je dobar i blag prema ljudima, Allah učini da ljudi budu blagi i dobri prema njemu, a ko je okrutni silnik, Alalh učini da osjeti silu i okrutnost drugih ljudi. Ko pomaže ljudima u ispunjavanju njihovih potreba, Allah će učiniti da i njemu drugi pomažu kad mu pomoć bude najpotrebnija.

Prijatelju, ti danas biraš izgled svojih narednih dana.

Znaš li zašto je šehid siguran od kaburskog iskušenja?! Zato što je prije toga kušao iskušenje sijevanja sablji u džihadu, a Milostivi Allah neće dozvoliti da se kod vjernika spoje dva iskušenja.

Jusufova, alejhi selam, braća nisu pružila svoje ruke da traže milostinju od Jusufa, osim zbog onoga što su njihove ruke uradile Jusufu prije toga.

Allah će na Sudnjem danu oprostiti bogatašu koji je opraštao dugove svojim dužnicima iako nije imao drugih dobrih djela, jer je nagrada srazmjerna djelu.

Prijatelju, danas si sijač, a sutra žetelac. Zato gledaj da posiješ što bolje i ljepše sjeme kako bi se sutra radovao svojoj žetvi. A ako propustiš žetvu svega dobra što si na dunjaluku posijao, budi siguran da je nećeš propustiti na Ahiretu.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA