Svijetli primjer ramazanskih omladinksih aktivnosti

333
vitez

„Kad odmače od Viteza, Ilhamija zastade i opet se osvrnu. Između zelenih krošnja drveća provirivali su krovovi kuća, a među njima poput kvočke među pilićima dizala se džamija sa svojom tubastom drvenom munarom…”

Prethodno spomenuta džamija iz knjige „Ilhamijin put u smrt” nosi ime Ahmedagina džamija i sagrađena je 1590. godine. Baš u ovoj džamiji u srcu Viteza prije osam godina održano je prvo omladinsko ramazansko sijelo nakon klanjanja teravih-namaza. Nakon prvog omladinskog sijela održanog u Vitezu, već sljedećeg Ramazana omladina ostalih džemata ugledajući se na svoje sugrađane iz Viteza počela je sa organizacijom omladinskih sijela u svojim džematima. Za 3 godine od prvog omladinskog sijela imali smo druženje u skoro svakom džematu Medžlisa IZ Vitez. Do prije 4 godine sijela su se svodila na druženje, učenje ilahija, odlomaka iz Kur'ana, skromnim jelovnicima i dr. Idući hijerarhijom usavršavanja, od tada su uz sve prethodno navedeno na sijelima nezaobilazni i gosti predavači koji se omladini obrate na prigodan način. Ramazan je jedinstvena prilika da se naša omladina ujedini, zbliži, da pokažemo bošnjački ponos, u ovim za nas najtežim vremenima od agresije

Centralno omladinsko sijelo se održava u Vitezu u sportskoj sali Otvorenog društva „Behar” (jer je Ahmedagina džamija postala pretijesna za sve goste), pa je tako bilo i ove godine kada je 19.7.2013. godine i ovoren serijal omladinskih druženja. Gost predavač bio je Salih ef. Haušić, imam gradske džamije u Tešnju. Pored Salih ef. gostima se obratio i bivši svjetski prvak u Kik boxu, Salko Zildžić te ispričao doživljaje svog povratka u Islam. Dva dana nakon ovog druženja, održano je i drugo sijelo, na Počulici, a predavač je bio hfz. Salih ef. Haseljić. U mesdžidu Donje Večeriske, 22.7.2013. omladina iz ovog mjesta priredila je sljedeće omladinsko sijelo na kojem se obratio prof. Elvedin Pezić. Ovo druženje je imalo i svoje posebnosti jer je organizovana i nagradna igra za sve posjetioce. U džematu Kruščica je 25.7. ove godine također organizovano sijelo za omladinu. Gost predavač ponovo je bio prof. Pezić. Osvježenje u ramazanskim aktivnostima je priredilo Udruženje mladih „Selam” iz Ahmića. U haremu donje džamije u Ahmićima organizovan je iftar za oko 150 omladinaca. Iftaru su prisustvovali istaknuti bosanskohercegovački bokseri kao što su Salko Zildžić, Dževad Poturak, Mesud Selimović i dr. To je ujedno bila njihova posjeta Klubu borilačih sportova „Fatih GYM”. Iste večeri, nakon teravih-namaza održano je omladinsko sijelo na istom mjestu, a predavanje je održao dekan na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici dr. Zuhdija Adilović. Mjesto u Vitezu prepoznatljivo po tome što posjeduje dvije džamije koje su udaljene nekoliko desetina metara, Vrhovine, je 28. jula također organizovao omladinsko druženje na kojem se omladini obratio prof. Amel Sarajlić, a dva dana nakon toga u džematu u kojem je nedavno izgrađena najviša munara na prostoru MIZ-a Vitez, Sadovače, održano je druženje za omladinu gdje je prof. hfz. Fadil Bektaš održao prigodno predavanje. Ove godine je prvi put održano i omladinsko sijelo u Sivrinom selu, 31.7.2013., a prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa IZ Vitez Mihnet ef. Mehmedović. U džematu sa najviše provedenih aktivnosti intelektualnih vrijednosti posljednjih godina na prostoru ovog medžlisa, 1. augusta džemat Lupac je također organizovao omladinsko sijelo. Na njemu svojstven način hfz. Husejin Čajlaković se obratio omladini potencirajući temu braka. Noć nakon ovog su organizovana još dva sijela, na Grbavici i u džematu Ljubić na kojem je gost predavač bio Omer ef. Sikira. Iste večeri u lokalu pored Ahmedagine džamije u Vitezu „Caffeteria Stari Vitez” je organizovana Večer ilahija na kojem su gostovala 3 hora. Omladinci iz mjesta Novaci su 4.8.2013. u svome mesdžidu priredili omladinsko sijelo na kojem je gost predavač bio prof. u Elči Ibrahim-pašinoj medresi, Asim Hodžić. I posljednje ramazansko omladinsko druženje održano je u džematu Preočica. Hfz. Salih ef. Haseljić u ulozi gosta predavača se obratio prisutnima.

Svako omladinsko sijelo je imalo podršku od strane načelnika općine Vitez Advana Akeljića, a na nekima je i prisustvovao. Viteški hor Selam je na većini sijela dao svoj doprinos te uzeo učešće.

Predstojećem popisu stanovništva BiH se pridavalo mnogo pažnje na omladinskim druženjima. Četverica momaka koji su kompetentni da govore o do sada najbitnijem događaju za Bošnjake, su u kratkom obraćanju na svakom sijelu spomenula najbitnije stvari vezane za predstojeći popis stanovništva.

U organizaciji Udruženja mladih „Izvor mladosti”, u Kruščici je organizovana ramazanska liga u malom fudbalu u kojoj je učestvovalo 11 ekipa iz ovog mjesta. Cilj ove lige bio je druženje i okupljanje mladih te upotpunjavanje vremena od ikindije-namaza do iftara.