Svojstva vjernika nad kojima šejtan nema moć i utjecaj

702

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Iskreni vjernici se odlikuju svojstvima koja je Allah, dželle šanuhu, spomenuo u Kur'anu i Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u svome sunnetu, i šejtan nad njima nema vlast i utjecaj, a to su:

– Ustrajnost u tajnim dobrim djelima i skrivanje dobrih djela između njih i Allaha. 

– Neprestano čišćenje duše i nastojanje da njihov život i djelovanje budu u skladu s istinom i da je slijede. 

– Iskrena ljubav prema Allahu, dželle šanuhu, i potpuna predanost i pokornost Allahu i Njegovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem.

– Njihova srca su čista i lišena svake zlobe.

– Karakteriše ih bogobojaznost (et-takva) i nastojanje da čine samo ono sa čime je Allah zadovoljan, a da izbjegnu sve ono što izaziva Allahovu srdžbu i kaznu.

– Njih ne mogu zavesti i obmanuti razni zabluđivači i smutljivci, jer su oni iskreni i pokorni Allahovi robovi, tako da njihova čista priroda (fitra) odbija da se odazove na pozive smutljivaca i da na bilo koji način učestvuje u smutnji među muslimanima i njenom širenju.

– Šejtan nema puta do njih, niti ima moći i utjecaja na njih. Šejtan se zakleo Allahu da će sve ljude odvesti u zabludu osim Allahovih iskrenih robova, jer su šejtanu putevi do iskrenih vjernika zatvoreni, zato što je njihova veza sa Allahom jaka, pa ih je Allah zaštitio šejtanskog zavođenja i odvođenja na stranputicu.

– Oni su poštovani u najodabranijem (nebeskom) društvu, tamo gdje će im časni meleki počast i poštovanje ukazivati, ulazeći im na sva (džennetska) vrata i čestitajući im na postizanju najbolje i vječne nagrade.

– Oni bježe od dunjalučke slave i onih koji ih hvale. 

– Oni bezuvjetno prihvataju istinu i bez odgađanja se vraćaju istini kad god ih neko na nju podsjeti i upozori.