Talac američko-iranskih tenzija: Zašto Irak ne može prevazići političke krize

469

Autor: Omar Aljbouri, irački novinar

Politički sistem uspostavljen pod okupacionim snagama od samog početka je nastabilan. Može se reći da je približno pola zemlje bilo izvan kontrole centralne vlade u Bagdadu, jer se Kurdistan odlikovao ovlastima države a ne autonomne regije, dok su zapadne pokrajine (većinom nastanjene sunijama) bile pod kontrolom loklanih sunijskih oružanih grupa dok to područje nije osvojio ISIL 2014.

Jedan od glavnih faktora utjecaja na sigurnosnu situaciju u zemlji su zemlje u regiji, a kad smo kod toga, nema sumnje da je utjecaj Irana najveći. Iran u Iraku raspolaže s političkim i vojnim marionetama koje godinama kontroliraju državne institucije i to je razlog zbog kojeg Iran snažno podržava postojeći politički sistem, jer dok traje postojeći sistem, trajat će iranski utjecaj u Iraku, stoga možemo očekivati da će Iran iskoristiti sve svoje političke i vojne mogućnosti da očuva taj sistem. Utjecaj u Iraku pomaže Iranu da jača utjecaj u Siriji i Libanu, a to je ključno za jačanje iranskog ekonomskog i vojnog prisustva u regiji, čime Iran stvara pretpostavke za ugrožavanje američkih interesa u regiji, ako to bude potrebno. I to se upravo desilo nedavno kada je Iran balisitčkim raketama gađao američku bazu u Iraku. U regiji postoji mnogo američkih baza u zeljevskim zemljama, u Turskoj, u Afganistanu, ali je iranski režim napao u Iraku, jer u Iraku ima jak utjecaj i siguran je da vlada te zemlje neće uzvratiti na napad.   

Utjecaj američko-iranskih odnosa na Irak

Sjedinjene Države danas pokušavaju da povrate svoj utjecaj u Iraku, nakon poraza ISIL-a u kojem je ključnu ulogu odigrala međunarodna koalicija predvođena SAD-om. Povratak američke vojske u Irak se nimalo ne sviđa Iranu jer će pomrsiti iranske planove za potpunijom kontorlom iračkog političkog establišmenta. Likvidacija Soleimanija i lidera šiijskog Hašda lojalnog Iranu, poruka je da će Sjedinjene Države oštro odgovoriti na prijetnju njihovim interesima.

Nema sumnje da se utjecaj Irana u protekloj godini smanjio. Brojni su razlozi za to, a jedan od najvažnijih je nezadovoljstvo iračkih šiija socijalnim stanjem, za što smatraju odgovornim iračke šiijske političke elite lojalne Iranu, a pošto iranski režim finansira i podržava te elite, srdžba se prelila i na iranski režim što je bilo očito u parolama šiijskih demonstranata u južnim iračkim pokrajinama. To znači da je Iran izgubio podršku šiijskih masa u Iraku i da mu je ostao utjecaj samo na političke elite i sektaške milicije koje su slijepo odane teheranskom ajatolahu.

Drugi uzrok smanjenja iranskog utjecaja su ekonomske sankcije pod kojima se našao režim u teheranu, usljed čega je smanjena finansijska podrška marionetama tog režima u Iraku.

PODIJELI
Prethodni članakCIK-ov UZP
Sljedeći članakMoralno potonuće Zenice Grada