srijeda, 4. oktobar 2023 / 19. rebi'u-l-evvel 1445

SAFF

Travnik: Premijera dokumentarnog filma “Zagonetka Alagić – General koji je uspijevao nemoguće”

Facebook
Twitter
WhatsApp

Premijera dokumentarnog filma “Zagonetka Alagić – General koji je uspijevao nemoguće”, autora Avde Huseinovića, u povodu 20. godišnjice smrti generala Mehmeda Alagića, bit će upriličena 10. marta u Travniku i 11. marta u Ključu i Sanskom Mostu.

– Film sam radio tri godine i u priči od oko dva sata obuhvatili smo život generala Alagića od rođenja do preseljenja. Od godina školovanja i službovanja u Jugoslovenskoj narodnoj armiji, do perioda kada biva uhapšen u Banjoj Luci, oslobađanja iz zatvora u Sanskom Mostu, dolaska u januaru 1993. godine u Travnik, pa onda do one historijske epohe od dvije godine gdje je komandovao Operativnom grupom Bosanska krajina, Trećim i Sedmim korpusom Armije Republike Bosne i Hercegovine. Od oslobađanja Srednje Bosne 1993. godine, do epopeje Kupresa, Vlašića, Operacije “Sana 95”… – kaže Huseinović ekskluzivno za Faktor.

Bit će tu puno važnih nepoznatih detalja iz njegove briljantne oficirske karijere, dodaje Huseinović, ispričane od njemu bliskih saradnika i prijatelja.

– Pitali su me da li smijem u filmu obraditi i posljednje godine života slavnog generala. Rekao sam “naravno da smijem”. I obradio sam ih. I sad kad pitaju kakav je film reći ću kratko: “Iskren” – zaključio je Huseinović.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA