SAFF

U Beogradu najmanje 250 grafita i murala posvećenih zločincu Mladiću

Facebook
Twitter
WhatsApp

Na teritoriji beogradskih opština nalazi se najmanje 250 grafita i murala koji veličaju osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića. Najveći broj grafita i murala, koje je Inicijativa mladih za ljudska prava dokumentovala i prijavila, nalazi se u centralnim beogradskim opštinama Stari grad, Vračar, Savski venac i Čukarica. Međutim, ovih sramnih grafita i murala ima i u drugim beogradskim opštinama. U čitavoj Srbiji ih ima više od 300.

Inicijativa je ranije saopštila da je podnijela 308 prijava komunalnim službama deset gradova i opština u Srbiji sa zahtjevom da se uklone murali i grafiti koji slave ratnog zločinca Ratka Mladića, prenosi Nova.rs.

“Komunalne službe gradova i opština imaju zakonsku obavezu da očiste fasade u Srbiji od crteža Mladića i drugih ratnih zločinaca, ali i od svih drugih grafita koji pozivaju na mržnju, kao što je znak Z. Komunalne službe lokalnih samouprava u Srbiji ne smiju biti inertne i selektivne u čišćenju javnih prostora već moraju ukloniti svaki vid neprimjernih sadržaja na osnovu prijava građana“, poručila je Inicijativa mladih za ljudska prava.

Inače, Incijativa je dokumentovala i blizu 20 murala i grafita u Čačku, skoro isti broj i u Užicu, šest u Subotici, ali i dvije lokacije u Staroj Pazovi. Jedan od grafita posvećenom ratnom zločincu u Staroj Pazovi nalazi se na Trgu Zorana Đinđića.

Inicijativa je zabilježila i murale u Šapcu, Somboru i Malom Zvoniku, zatim u Novom Sadu i Vrbasu.

Problem grafita i murala koji veličaju osuđenog ratnog zločinca, koji je između ostalog osuđen za genocid u Srebrenici, veliku pažnju medija privukao je još u jesen 2021. godine i to zbog murala na uglu Alekse Nenadovića i Njegoševe na Vračaru.

Nakon što je Inicijativa mladih za ljudska prava prijavila ovaj mural i kako ga nadležni nisu uklonili, aktivisti i građani odlučili su da sami urade njihov posao, a nakon toga je srbijanska policija na kraju čuvala mural Mladića, a sve je kulminiralo hapšenjem aktivistica Aide Ćorović i Jelene Jaćimović koje su mural gađale jajima.

Poslije nekoliko sati puštene su na slobodu, a potom je na Trgu Nikole Pašića održan miran protest na kojem su građani iskazali nezadovoljstvo zbog incidenta u Njegoševoj ulici. Učesnici protesta su se potom uputili ka muralu, a zatim nedaleko od murala se i susreli sa ekstremističkim grupama i desničarima koji podržavaju osuđenog ratnog zločinca Mladića, dok je između dvije grupe bio kordon policije. Te večeri pojedine novinarske ekipe bile su ometane tokom izvještavanja od ovih ekstremista i desničara.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić sredinom 2021. godine pravosnažno je osuđen pred Haškim tribunalom na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovječnosti nad nesrpskim stanovništvom tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Osim Ratka Mladića, Haški tribunal je za genocid u Srebrenici osudio još 13 bivših pripadnika policije i Vojske Republike Srpske. Na doživotni zatvor pravosnažno je osuđen i nekadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA