petak, 18. novembar 2022 / 24. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

U Bijeljini predstavljena knjiga “Evlija Čelebija o Bošnjacima” autora Jusufa Džafića

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina, u ponedjeljak 28. decembra 2015. godine poslije jacija namaza, u Mektebskom centru Bijeljina predstavljena je nova knjiga Jusufa Džafića “Evlija Čelebija o Bošnjacima”. Bijeljinskoj publici knjigu su predstavili muallima Enisa Okanović, novinar i predsjednik Izvršnog odbora MIZ Bijeljina, Emir Musli, autor knjige Jusuf Džafić, te novinar, publicista i predsjednik BZK “Preporod” Bijeljina i Janja, Jusuf Trbić.

Nakon prvijenca, pjesničke zbirke “Brzina misli”, ovo je druga knjiga Jusufa Džafića koju MIZ Bijeljina, na inicijativu glavnog imama Samir ef. Camića, predstavlja bijeljinskoj publici.

Nakon uvodnog predstavljanja od strane muallime Enise Okanović, Emir Musli osvrnuo se na značaj Čelebijinog “Putopisa”. “Rođen u Instanbulu kao sin dvorskog zlatara, Čelebija je, možda, mogao izabrati i drugi put u životu. Izabrao je put učenja i kao imam i hafiz Kur'ana, posvećen vjeri, tokom 45 godina proputovao je ondašnje Osmansko carstvo, bilježeći ljude i događaje, gradove i sela, obične ljude i značajne ličnosti. Ostavio je neprocjenjivo svjedočenje o tim vremenima. Jusuf Džafić se prihvatio obimnog posla da to djelo istraži i predstavi nam ga na sasvim novi način,” kazao je Musli.

Autor Jusuf Džafić govorio je o svojoj potrebi da ponovo iz zaborava vrati Čelebijino djelo, o načinu svog rada i istraživanja. “Naravno, akcenat sam stavio na Čelebijin odnos prema našim krajevima, prema Bošnjacima koji su imali značajnu ulogu u Osmanskom carstvu, a njih nije bio mali broj. Pri tome sam istražio i neke nove aspekte Čelebijinog djela i to sam želio predstaviti čitaocima. Vjerujem da je to na ovakav način prvi put urađeno,” istaknuo je Džafić.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA