SAFF

U vrijeme dinastije murabituna, žene su govorile: ”Čije noge nisu uprljane prašinom u džihadu, on je nesposoban za brak”

Facebook
Twitter
WhatsApp

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Murabituni su berberska dinastija koja je u jedanaestom stoljeću vladala širim područjem sjeverozapadne Afrike i Pirinejskim poluotokom. Bili su vrlo pobožni muslimani i neustrašivi mudžahidi. Njihov najpoznatiji vođa i vladar bio je Jusuf ibn Tašfin koji je spasio islamski Endelus od preranog pada u krstaške ruke. Naime, Jusuf ibn Tašfin je, na zahtjev muslimana Endelusa, došao sa svojom vojskom iz Magriba u Endelus i zaustavio krstaško osvajanje muslimanskih gradova, nanijevši Alfonsu VI, kralju Kastilje, težak poraz 1086. godine.

Historičari spominju da bi se, u vrijeme murabituna, muslimanka rugala svojoj komšinici ako bi vidjela da je sablja njenog muža zahrđala.

U to vrijeme muslimanka bi grdila svoju sestru ako bi vidjela da je konj njenog muža oslabio od gladi i da nije njegovan i čist. Žene muslimanke su bile ponosne na svoje muževe mudžahide, i kada bi jedna od njih sretni drugu muslimanku, govorila je: ”Godinu dana nisam osjetila od njega drugi miris osim mirisa gvožđa od njegove sablje ili oklopa.”

Žene su govorile: ”Čije noge nisu uprljane prašinom u džihadu, on je nesposoban za brak.”

Osim toga, mladića muslimana, koji nije klanjao namaz i nije učio ili nije sjedio sa učenjacima, djevojke su smatrale nepodobnim da bude otac svojoj djeci, i govorile su da je takav mladić sposoban samo da brine o stoci u štali.

Tako su žene muslimanke pomagale muškarcima muslimanima da postanu pravi muškarci.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA