Zanimljivo naučno otkriće o štetnosti ptice Brahminy kite

3393

Naučno-istraživački tim sa Univerziteta u Sidneju u Australiji nedavno je došao do fascinantnog otkrića. Naime, oni su otkrili da ptica Brahminy kite (Haliastur indus) koju još zovu i ”crna lunja” (Milvus migrans) i ”smeđi soko” (Falco berigora), namjerno izaziva požare i pali šumu i to na vrlo profesionalan način, koristeći pritom kljun i kandže i zajedno sa ostalim pticama iz svoga jata pokušava maksimalno proširiti požar.

Ovaj prizor začudio je i iznenadio znanstvenike koji se pitaju kako je moguće da ova ptica na takav način izaziva požare i namjerno ih širi. Rezultate svojih naučnih istraživanja objavili su u časopisu Etnobiology u januaru 2018. godine. Oni su utvrdili da ova ptica izaziva požare s ciljem da proširi teritorij za lov koristeći se izvanrednim tehnikama. Znanstvenici navode da su stanovnici Australije odavno upoznati sa tehnikama i marifetlucima ove grabljivice i da su ih neki mještani vidjeli kako namjerno šire požar noseći u svojim kljunovima i kandžama već zapaljene suhe grančice i ispuštaju ih na suhu travu. Nakon toga požar se naglo širio, a gušteri, kukci i glodavci su izlazili iz svojih skrovišta kako bi izbjegli vatreni plamen. Stotine ptica koje su to posmatrale, mogle su započeti sa svojim obilnim obrokom.

Televizijska stanica ”Cater News” objavila je snimak i slike na kojima se vidi kako ova grabljivica krade ribe iz mreža ribolovaca u Bangaloreu, glavnom gradu Karnatke u jugozapadnom dijelu Indije, na takav način da bi joj i najveći džeparoši i lopovi pozavidjeli.

Naravno, ove ptice se smatraju vrlo štetnim za ljude i potrebno ih je eliminirati kako bi se spriječila njihova šteta. Ovo je upozorenje od strane naučnika koje su uputili stanovnicima Australije u dvadeset i prvom stoljeću, a zanimljivo je da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., upozorio na štetnost ove ptice grabljivice prije četrnaest stoljeća i dozvolio je njezino ubistvo čak i u haremu Kabe gdje je inače zabranjen lov i ubijanje životinja. Naime, prenosi se od Aiše, r.a., da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: ”Pet vrsta životinja su štetne i dozvoljeno ih je ubiti i u haremu Kabe: gavrana, Brahminy kite (ar. El-hide'etu, El-hudejja – الحِدَأَةُ, الحديا), škorpiona, miša i deraču životinju.” (Muslim)