ponedjeljak, 16. maj 2022 / 15. ševval 1443

SAFF

Amir Zukić i Asim Sarajlić posljednjih deset godina guraju Bošnjake u sunovrat

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Piše: Ramiz Hodžić
Bošnjački narod još od smrti rahmetli Alije Izetbegovića politički luta. Stranka koju je osnovao rahmetli Izetbegović i sa kojom je izborio nezavisnost Bosne i Hercegovine, vratio historijsko ime bošnjačkom narodu, organizovao herojsku odbranu od dvostruke agresije, sve je manje vodilja i oslonac Bošnjacima. Jasno je kao dan da Bošnjaci danas nemaju jasne politike niti u jednoj od važnih oblasti života, od obrazovanja koje je potpuno zapušteno i strmoglavljeno, brige o povratnicima koji su prepušteni sami sebi i sadaki ostalih sunarodnjaka iz dijaspore, privrede koja je u potpunosti na leđima velikog broja Bošnjaka koji se grčevito bore za opstanak među stranim i hrvatskim firmama koje su podržane kroz sektor finansija i poljoprivrede koje HDZ, odnosno hrvatska politika strateški drži više od deset godina, medija koji provode sve svjetske politike osim probosanske i probošnjačke, sigurnosti kojom suvereno upravljaju srpske obavještajne službe i tako dalje i tako redom. Ne postoji nijedan program niti politika koju je Stranka demokratske akcije realizovala još od vremena Vijeća ministara koje je imenovano za Alijinog života, 2002. godine.
Šta se zapravo dešava sa SDA? Zašto ova stranka toliko luta i ne može se vidjeti njena jasna i principijelna politika u bilo kojoj oblasti? Odgovor je vrlo jednostavan. Ljudi koji vode ovu stranku nisu dorasli tom poslu. Nemaju elementarnog znanja niti iskustva koje je potrebno da bi se analizirala svaka, a naročito krizna situacija, kreirala i osmislila, i na kraju vodila i provodila politika u bilo kojoj oblasti. Ta politika bi trebala da bude transparentna, jasna, precizna, principijelna kako bi Bošnjaci kao narod uvijek znali na čemu su i gdje su. Ovako, jedina konstanta koja se može primijetiti u SDA od smrti rahmetli Alije Izetbegovića je grčevita borba za pozicije u vlasti, bilo da se ta borba vodi unutar same stranke ili da se vodi na bh. političkoj sceni sa ostalim političkim partijama. Pozadina takve politike je i nedostatak vizije, morala i odlučnosti rukovodstva ove stranke u proteklih deset godina. Na posljednjim izborima SDA je dobila povjerenje većine Bošnjaka, mora se priznati, ne na osnovu rezultata rada u proteklom periodu, nego na razočarenju glasača u postupke SDP-a, ali i na nadi da će Bakir Izetbegović koji je u toku same predizborne kampanje preuzeo rukovođenje strankom barem nešto promijeniti u odgovornosti ove stranke prema biračima koji joj daju povjerenje, a najprije kroz postavljanje u vlast odgovornih, moralnih i sposobnih kadrova kakvih ova stranka sigurno ima za razliku od većine drugih stranaka.
Međutim, već od samog početka i imenovanja novog rukovodstva Razvojne Banke FBiH pokazalo se da u SDA sve ostaje po starom. Glavni kriterij za svako imenovanje je stranačka pozicioniranost i mogućnost ucjenjivanja snagom nekog kantonalnog ili općinskog odbora, što je u stvari balansiranje stranačkog vrha sa stranačkom bazom, na način da oni koji kontrolišu bazu bivaju nagrađeni pozicijama u izvršnoj vlasti, a zauzvrat bezuslovno podržavaju vrh stranke u svemu što radi i ne radi. Ovo je model koji je još u vrijeme prvog mandata Sulejmana Tihića razvio Mirsad Kebo, a zatim ga je naslijedio, usavršio i doveo do perfekcije generalni sekretar SDA, Amir Zukić. Prvi saradnik u tom poslu i metodologiji vođenja kadrovske politike je odnedavni predsjednik kadrovske komisije SDA Asim Sarajlić. Javna je tajna da ovaj dvojac vedri i oblači u SDA, odnosno da se direktno miješaju u sve ozbiljnije tendere i poslove javnih preduzeća koja su nakon dejtonske diobe pripala Bošnjacima. Svi stranački kadrovi koji bezuslovno ne izvršavaju naloge ovog dvojca, na bilo kojoj javnoj funkciji u izvršnoj vlasti ili javnom preduzeću, ubrzo bivaju uklonjeni i ostaju bez stranačke podrške u svom poslu, bez obzira koliko ga uspješno radili.
Iako je dvojac Zukić-Sarajlić prilikom proteklog kongresa bio na strani rahmetli Sulejmana Tihića, još u vrijeme njegove teške bolesti ovi politički kameleoni su se prestrojili na stranu Bakira Izetbegovića, a ustvari samo su nastavili raditi ono što su radili i ranije, a što nema nikakve veze sa stvarnim potrebama bošnjačkog naroda koje se mogu ostvariti političkim putem i to kroz najjaču političku stranku Bošnjaka. Za 26. maj ove godine zakazan je Kongres SDA na kome će biti izabran treći predsjednik ove političke stranke.
Već sada se nazire da će i ovaj kongres glavnu riječ voditi dvojac Zukić-Sarajlić. Oni stoje iza problema uspostave vlasti na svim nivoima. Vješto se igraju sa Bakirom Izetbegovićem, fingiraju probleme i kompletan proces usmjeravaju u skladu svojih interesa. Izgleda da su malo pretjerali igrajući se sa Željkom Komšićem, taman toliko da je čak i Bakir Izetbegović primjetio da mu neko iz stranke muti iza leđa.
Vjerujemo da je Bakir Izetbegović svjestan (ne)djela dvojca Zukić-Sarajlić. Ostaje nepoznanica zašto on dozvoljava, odnosno omogućava njihov neprikosnoveni uticaj u stranci, tu tešku zloupotrebu stranačke moći koja ima opasne posljedice po cijeli bošnjački narod. Ako na predstojećem kongresu Asima Sarajlić i Amir Zukić ne dožive poraz svejedno će biti ko će biti predsjednik SDA.
Nakon 26.maja znat ćemo hoće li Bošnjaci više imati ikakve koristi od SDA.

kongres sda

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
PREPORUKA