BiH glasala protiv prijema Kosova u Interpol

969

Zahtjev Prištine za prijem Kosova u Interpol nije prihvaćen ni u prvom ni u drugom krugu glasanja, čime je odbijen i četvrti zahtjev za članstvo u toj međunarodnoj policijskoj organizaciji.

U drugom krugu, protiv prijema je bila 51 država, 68 je bilo za, a 16 zemalja je bilo suzdržano.

Pozivajući se na nezvanične informacije, beogradski mediji navode da su uz Prištinu bili i Slovenija, Hrvatska, Makedonija i Bugarska, dok je Mađarska, bila suzdržana, a samo su Rumunija i Bosna i Hercegovina podržale Srbiju i glasale protiv ulaska Kosovo u Interpol.

Iz Ministarstva sigurnosti jučer je saopćeno da je delegacija Ministarstva sigurnosti BiH koju je predvodio ministar Dragan Mektić učestvovala na Generalnoj skupštini INTERPOL-a u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Šefovi policija i stručnjaci za sigurnost iz cijelog svijeta na skupu u Dubaiju razgovarali su o nizu globalnih sigurnosnih pitanja i izazova.

Pored ministra Mektića, u delegaciji BiH su bili i Mirsad Vilić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i Samir Rizvo, pomoćnik ministra sigurnosti za međunarodnu saradnju i evropske integracije.