Kardinal Puljić čestitao reisu Kavazoviću na odlučnoj osudi ekstremizma i terorizma

2038

U utorak, 3. februara 2015., nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić primio je reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH g. mr. Huseina ef. Kavazovića. U pratnji reisu-l-uleme Kavazovića bili su: njegov zamjenik g. Husein ef. Smajić i direktora Uprave za vanjske poslove Rijaseta IZ u BiH g. Razim Čolić. U razgovoru je sudjelovao i saradnik kardinala Puljića preč. Mladen Kalfić, kancelar Vrhbosanske nadbiskupije.

Na početku razgovora, kardinal Puljić čestitao je reisu-l-ulemi Kavazoviću na odlučnim i itekako potrebnim riječima osude ekstremizma i terorizma, kazavši da je to imalo vrlo pozitivan odjek u medijima i društvenoj zajednici cijele Europe. Reisu-l-ulema Kavazović rekao je kardinalu Puljiću da se obradovao najavi posjete Pape Franje Bosni i Hercegovini, te dodao: “Poglavari Katoličke crkve dragi su gosti u Bosni i Hercegovini.

Tokom ugodnog razgovora sagovornici su razmijenili mišljenja o trenutnom stanju vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini. Istaknuto je da se, nakon uspostavljanja nove vlasti osobito Vijeća ministara BiH, očekuje konačno rješenje pitanja poput: povratka otuđene imovine Crkava i vjerskih zajednica, rješavanja pitanja vjerskih blagdana na nivou cijele BiH, te rješavanje zdravstvenoga i penzionog osiguranja vjerskih službenika. “To su samo neke pojedinosti koje nam se obećavaju učiniti već dvadeset godina, a od nove vlasti zahtjevat ćemo da se konačno ispune obećanja” – zajednički su zaključili sagovornici.