Kuvajtski fond za razvoj: Godinama nismo dobili nijedan ozbiljan projekat za iz BiH

299

Najveći broj finansijskih institucija iz svijeta voljan je ulagati u Bosnu i Hercegovinu, ali bh. vlasti skoro da ne pokazuju nikakvu inicijativu za to. Stotine miliona eura, koji bi mogli probuditi posrnulu privredu odlaze u neke druge zemlje.

Bh. vlasti kritikovao je i zamjenik generalnog direktora Kuvajtskog fonda za razvoj Hesham Ibrahim Al-Waqayan, koji je rekao da je ovaj Fond u BiH ranije uložio oko 85 miliona dolara, ali ne više od toga, jer već nekoliko godina iz BiH nije došao niti jedan projekat, kojeg bi eventualno podržao Kuvajtski fond za razvoj.

Al-Waqayan je novinarima iz BiH, koji su boravili u studijskoj posjeti Kuvajtu ove sedmice, rekao da je Fond voljan i dalje ulagati u BiH, na prvom mjestu u infrastrukturu, poljoprivredu, industriju, ali da vlasti u BiH prije toga moraju izraditi kvalitetne projekte, koji bi bili zanimljivi investitorima, piše Patria. Nažalost, takvih projekata nema.

Kuvajtski fond za razvoj osnovan je 1961. godine. Kapital ove finansijske institucije, iza koje sto posto stoji država Kuvajt, danas premašuje 6 milijardi dolara, sa stotine realizovanih projekta u više od 100 zemalja svijeta, piše Patria.