Oživljavanje i konkretno djelovanje bošnjačko-muslimanskih NVO-a u BiH

299

Zvornik

Zbog sve snažnije društvene, kulturne, ekonomske, vjerske ugroženosti, kao i nedostatka inicijative u području poboljšanja saradnje udruženja koja djeluju na prostoru Bosne i Hercegovine, nedavno su organizovani prvi susreti bošnjačko-muslimanskih NVO-a BiH u Srebrenici, tačnije 27. 04. 2013. godine. Neki od ciljeva prvih susreta NVO-a bili su: razmjene ideja, iskustava, programskih ciljeva, vlasti tih resursa, a jedan od najbitnijih ciljeva jeste uzajamno pomaganje na Putu Istine i sticanje zadovoljstva Uzvišenog Gospodara. Obzirom da je pokazana velika zainteresiranost NVO-a za ovakav vid saradnje, uslijedio je prvi radni sastanak koji je imao za cilj konkretizaciju aktivnosti i saradnje NVO-a. Tako 25. maja 2013. godine održan je prvi radni sastanak bošnjačko-muslimanskih NVO-a Bosne i Hercegovine u mjestu Divič kod Zvornika. Pozivu na susrete odazvalo se 23 organizacije iz svih dijelova Bosne i Hercegovine (Prosvjetitelj, Srebrenica, SBK, Sarajevo, BNF, Sarajevo, AKOS, Sarajevo, NEDWA, Sarajevo, „MM“, Sarajevo, ABOM ,Sarajevo, Svjetlo, Sarajevo, Muslim Aid, Sarajevo, Prijatelji Srebrenice, Tešanj, Život, Bihać, Solidarnost, Bihać, Iskre, Bihać, Majke Srebrenice, Srebrenica, Koalicija „Prvi mart“,  Srebrenica, DNRP, BiH, Selsebil, Živinice, OKC, Gradačac, Oaza, Tuzla, Udruženje osoba s invaliditetom, Ze-Do kanton, Udruženje Korak, Kalesija, Zukić Muamer, pravnik, Lapandić Nermin, pravnik).  Poslije isrcpne rasprave došlo se do zaključka da okupljeni oforme Koordinaciono tijelo koje će raditi i kroz svoj rad vršiti utjecaj da se pitanja i problemi od važnosti za Bošnjake riješe na najbolji mogući način. Zaključeno je da će Koordinaciono tijelo kroz svoj rad i na osnovu rezultata prerasti u Uniju koja će, ukoliko se ukaže potreba, prerasti u pravno lice. Primarni problemi Bošnjaka u narednom periodu su: Popis stanovništva i usvajanje Zakona o premjeru i katastru manjeg bh-a entiteta. Unija će svim svojim raspoloživim sredstvima izvršiti utjecaj da se ovi problemi riješe tako da ne budu na štetu najmnogobrojnijeg naroda u BiH i svih građana ove zemlje.

Predstavnici organizacija su jednoglasno usvojili nekoliko važnih zaključaka i usaglasili se da naredni sastanci budu organizirani u Sarajevu, Kozarcu, Mostaru i cijeloj BiH.  Pored odlučivanja o načinu rješavanja problema koji su primarni u narednom periodu, prisutni su se usaglasili i oko tehničkih stvari o budućem funkcionisanju Koordinacionog tijela koje će prerasti u Uniju. Za koordinatora budućih aktivnosti ispred koordinacionog odbora izabran je Mehdin Jakubović  i svi su se složili da sjedište buduće mreže, Unije navedenih udruženja, bude isključivo u Srebrenici.

 

Web tv Zlatni ljiljan

Dokumentarni filma “Ko je poslanik Muhammed sallallahu alejhi ve sellem?”

Premijerno prikazivanje dokumentarnog filma “Ko je poslanik Muhammed sallallahu alejhi ve sellem?” na youtube kanalu www.youtube.com/webbtvZlatniljiljan  bit će prikazano dana 07.06.2013. god. u 20:00 sahata. Vrijeme trajanja filma je 51 minut. Autor: Semir Lokmić. Kamera: Semir Lokmić i Jasmin Rabić. Montaža: Semir Lokmić. Voditelj filma: Almedin ef. Spahić. Ilahija”Ti si ruža dzennetska”: Hfz. Fuad Seferagić. Učestvuju: Dr. Enes Ljevaković, Muftija Muamer Zukorlić, Dr. hfz. Safvet Halilović, Dr. Safet Kuduzović, Nezim ef. Halilović – Muderris, Idriz ef. Karaman, Aljo ef. Cikotić i gl. imam medžlisa Fojnica i predsjednika Udruženja Ilmija BiH Mensur ef. Pašalić.

Na isto adresi u narednim daima možete pogledati ovaj vrijedni dokumentarni film…

Preuzmite BESPLATNO najnoviji broj SAFF-a (broj 341) ovdje