Poštivanje islamskih propisa uzrok je zdravog života

1369
islam-musulman

Piše: Dr. Adem Zalihić
U novije vrijeme sve je više ozbiljnih medicinskih studija koje potvrđuju koristi islamskog posta kako za tijelo tako i za psihu, budući da je islamski post puno više od pukog gladovanja. Naime, post je jedna od najjednostavnijih i najefikasnijih metoda liječenja, a dugotrajan post prevencija je mnogim oboljenjima.
Regenerator probavnog sistema
Sa fiziološkog aspekta post nastupa sa početkom korištenja masti kao izvora energije, a to je otprilike 8-10 sati nakon prekida unosa hrane, tj. nakon jela. Nizak nivo ugljičnih hidrata, uzrokovan postom, u krvi smanjuje potrebe našeg tijela za inzulinom, a time se štedi gušterača, što bi predstavljalo efikasnu i jeftinu metodu prevencije dijabetesa. Sistem organa za varenje za svoje vlastite aktivnosti probave hrane koristi velike količine energije iz tijela! U toku posta ta energija se preusmjerava za druge potrebe organizma, a sam probavni sistem se regenerira: popravljaju se eventualna oštećenja sluznice koja su podloga ulkusima, gušterača i jetra smanjuju lučenje i regeneriraju svoje kapacitete za lučenje probavnih sokova.
Jačanje vlastitih odbrambenih snaga
Imuni sistem ima zadaću da se bori protiv raznih materija i klica stranih našem organizmu koji velikim dijelom dospijevaju u naš organizam putem hrane, pa za vrijeme posta takoreći imuni sistem nema posla sa tim materijama, već preusmjerava svoje aktivnosti u druge organske sisteme i efikasniji je u otklanjanju displazija i prekanceroza, tj. promjena koje prethode karcinomu. U toku posta povećano je lučenje kortikosteroida, hormona nadbubrežne žlijezde, a poznat je njihov značaj danas u medicini. Oni predstavljaju okosnicu terapije mnogih, posebno upalnih oboljenja. Može se reći da je ostvarivanje i samo ove dobiti dovoljna stimulacija za post. Također je dokazano povećano lučenje interferona, posebne supstance koja se stvara u specijalnim ćelijama, a značajan je u borbi protiv virusnih infekcija.
Prevencija gojaznosti
Detoksikacija i smanjenje tjelesne težine je još jedna dobit koju ostvarujemo putem posta. Naime, gojaznost u SAD-u je državni problem, a uzrokovan je svakako nepravilnom ishranom. Unos hrane u organizam mora obezbijediti metaboličke potrebe organizma, ali ne i prekomjerne da uzrokuje gojaznost. Gojaznost je bez sumnje uzrokovana prekomjernim unosom energije u odnosu na njenu potrošnju. Za svake 9,3 kalorije viška deponuje se 1g masti. U liječenju gojaznosti dizajnirane su različite vrste dijeta, ali kod svih autora neizostavno je prisutno, u većem ili manjem stepenu, ustezanje od hrane. Svakako ćemo se složiti da odrasla osoba, koja je po islamu dužna postiti, svake godine prođe neku vrstu dijete i time prevenira ili liječi gojaznost.
Smanjenjem količine masnog tkiva smanjujemo površinu gdje se skladište otrovne lipofilne materije kojih je u ishrani savremenog čovjeka jako puno (lijekovi, pesticidi, prerađena hrana, konzervansi itd.) koji su nerijetko uzrok pojave malignih i drugih oboljenja. Također se smanjuje nivo masnoća u krvi, holesterola i triglicerida koji su osnova ili najznačajniji riziko faktor pojave arteroskleroze, oboljenja krvnih sudova koje je preduvjet nastanka infarkta kako srčanog tako i moždanog.
Post štedi srce
Da bismo shvatili važnost utjecaja posta na rad srca, trebamo znati da su metaboličke potrebe određenog tkiva neuporedivo veće u fazi aktivnih metaboličkih procesa nego što je to slučaj u fazi mirovanja, a materije neophodne za te metaboličke procese tkivo dobija krvlju, koju kao što znamo pumpa srce. Uzet ćemo za primjer crijeva. Poslije obroka raste motorna, sekretorna, i apsorptivna aktivnost crijevnih resica čija je površina oko 250 m2, tj. otprilike površina teniskog igrališta. U svakoj resici postoji dovodni i odvodni krvni sud kroz koji srce u aktivnoj fazi varenja hrane treba da pumpa krv. Protok u narednim satima polahko opada da bi poslije nešto više od 6 sati poslije obroka uglavnom zaobilazio resice. Nije teško zaključiti kako poslije, recimo deset sati posta svaki dan u ramazanu, srce ustvari nema potrebe da pumpa krv u tu ogromnu mrežu sitnih krvnih sudova u milionima crijevnih resica. Također je važno naglasiti da sve preuzete hranjive materije iz krvi od strane crijevnih resica sada idu u jetru koja je najveći unutrašnji organ, također sa svojim mnogobrojnim sitnim krvnim prostorima gdje će se te tvari prerađivati, što predstavlja aktivnu fazu jetre, a to opet zamara srce. Islamski post pored toga što predstavlja ustezanje od jela i pića, također je i uzdržavanje od seksualnog odnosa, laži, ogovaranja, bestidnog govora, prevare itd. Sve to dovodi do suosjećanja sa siromašnim, jačanja ličnosti i samopouzdanja za podnošenja raznih životnih problema, povećanja samodiscipline, unutrašnjeg mira i spokojstva u čovjeku. Čovjek u sebi unapređuje sve one duhovne vrijednosti koje ga uzdižu iznad nivoa animalnog. Sa namazom predstavlja savršenu kombinaciju. Post za vrijeme ramazana, koji je neodvojiv od pet dnevnih namaza, blagotvorno djeluje na psihu i tijelo budući da je u pitanju kombinacija duhovne i blage fizičke aktivnosti. I na kraju treba kazati da post može biti sa medicinskog gledišta i kontraindiciran, kao npr. kod trudnica, pothranjenih, teških bubrežnih bolesnika i sl., a što je u islamu također poznato i regulirano kroz mogućnost naknadnog posta ili hranjenja siromašnih.
AIDS
A sad da ukažemo i na posljedice kada se krše islamski propisi, kroz analizu uzroka nastanka opake bolesti side. Počet ćemo sa hadisom: ”Kada se u jednom narodu pojavi blud i rasprostrani do te mjere da se počne javno činiti, u njemu će se pojaviti kuga i bolesti koje nisu poznavali njihovi preci.” AIDS je bolest koja napada i uništava tjelesni imuni sistem. Imuni sistem predstavlja ”policijske snage” našeg organizma. Njegova funkcija je da identificira i uništi sve što je strano organizmu, uključujući razne klice koje uzrokuju bolesti kada dospiju u organizam. AIDS uzrokuje virus poznat pod nazivom virus humane imunodeficijencije (HIV). Ćelije koje su napadnute virusom HIV-a su CD4 limfociti, jedna podgrupa bijelih krvnih ćelija ili leukocita. Postoje brojni dokazi da je CD4 molekula na limfocitima vrlo jak receptor za HIV, tj. iskazuje izuzetno veliki afinitet za spomenuti virus. Virus se ugrađuje u napadnutu stanicu i tu može ostati mjesecima i godinama. U slučaju infekcije antigenima iz okoline, organizam, nastojeći da se odbrani od napada, aktivira, kao i obično, svoj odbrambeni sistem, ali on istovremeno aktivira produkciju HIV-a koji je smješten u stanicama odbrambenog sistema što ima za posljedicu umnožavanje virusa i raspad odnosno uništenje CD4 stanice! Još jedna od ”mudrosti” HIV virusa jeste ta da on ulazeći u sastav monocita i makrofaga (također odbrambene stanice organizma), a koji su veliki rezervoar virusa, zapravo sebe štiti od odbrambenog mehanizma domaćina.
Postoje tri glavna načina prijenosa HIV-a:
1. seksualni kontakt (homoseksualni i heteroseksualni). Mnogo se lakše prenosi homoseksualnim kontaktom, vjerovatno zbog velike mogućnosti oštećenja kože;
2. kontakt putem krvi
 transfuzija krvi
 transplantacija organa
 kontaminiranim špricama, iglama (narkomani);
3. kontakt majka – dijete
 za vrijeme trudnoće preko posteljice i u toku porođaja
 za vrijeme dojenja preko mlijeka.
Kako se virus HIV-a ne prenosi?
Virus HIV-a ne prenosi se ličnim kontaktom u školi, na poslu, prodavnicama itd. Također se ne prenosi upotrebom zajedničkog toaletnog pribora, peškira, zajedničkog kupatila, čak niti u bazenima, zatim grljenjem, običnim poljupcem (npr. susret sa rodbinom), korištenjem zajedničkog pribora za jelo, pijenjem iz iste čaše itd. Medicinski stručnjaci su izdiferencirali nekoliko rizičnih grupa ljudi za dobijanje side. To su prije svih sljedeće tri rizične kategorije: homoseksualci, promiskuitetne osobe i intravenski narkomani, a znamo da islam strogo zabranjuje homoseksualizam, blud i nevjerstvo u braku, kao i drogu, a kako vidimo upravo to je medicina označila kao riziko grupe. Zaista je medicinski gledano nemoguće početi diskutirati o AIDS-u a ne spomenuti homoseksualce, prije svega što su oni rizična grupa broj jedan kod AIDS-a. Na početku bih naveo stavove poznatog muslimanskog psihologa Malika Badrija koji u svojoj knjizi o AIDS-u objašnjava da se homoseksualizam razvija, tj. da je to naučeno ponašanje te da mnogi odustanu od tog načina spolnog općenja ako ih sredina osudi. Suprotno, ako se prihvate u društvu, javljaju se novi slučajevi. Jevrej Root Bernstein još osamdesetih godina tvrdio je da je HIV bio bezazlen (ubikvitaran) virus te da je mutirao u homoseksualnom crijevu (“sindrom homoseksualnog crijeva”). Homoseksualci čine oko 70-74% od ukupnog broja oboljelih od side u Americi i Evropi. U ”Harisonu” na str. 1372 na samom početku teksta o sidi kaže se da je prvi put bolest otkrivena u SAD-u u ljeto 1981. kod pet do tada zdravih homoseksualaca koji su oboljeli od upale pluća, i 26 do tada zdravih homoseksualaca koji su oboljeli od malignog tumora krvnih sudova. Ovdje je potrebno pojasniti da su Haićani bili nepravedno optuženi kao riziko grupa za AIDS u medicinskoj literaturi, dok se nije otkrilo da su homoseksualnost među njima, koja je kod njih bila tabu-tema, raširili bogati homoseksualci sa Zapada, gdje su za sitne pare mogli doći do upražnjavanja svoje nastranosti. Za kraj možemo sa sigurnošću konstatirati da poštivanje islamskih propisa donosi samo dobrobit čovjeku, bilo da se radi o naredbama ili zabranama.
Egida 1
Post za vrijeme ramazana, koji je neodvojiv od pet dnevnih namaza, blagotvorno djeluje na psihu i tijelo budući da je u pitanju kombinacija duhovne i blage fizičke aktivnost