Rasim Ljajić spriječio usvajanje rezolucije o Srebrenici u Skupštini Novog Pazara

411

Skupština Novog Pazara nije usvojila danas Rezoluciju o Srebrenici koju je predložila Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka (BDZS), a koju su u prvom navratu podržali i odbornici Sandžačke demokratske partije (SDP) i Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka.
Do preokreta je došlo nakon pauze koju su zatražili odbornici sa liste “Pokrenimo Novi Pazar– Tomislav Nikolić”, a koji su nakon skoro jednosatnih konsultacija sa stranačkim organima i koalicionim partnerima odlučili da napuste zasjedanje.
Njihovim odlaskom, ali i zbog opravdanog odsustva nekoliko odbornika, vladajuća koalicija ostala je bez većine, pa se u skupštinskoj sali prvi put pojavio i doskorašnji šef odborničke grupe BDZS Sead Šaćirović, koji je svojim glasom obezbijedio većinu.
Poslije pauze, odbornici Ljajićevog SDP-a su promijenili mišljenje i odlučili da ne podrže izglasavanje rezolucije o Srebrenici.
Inače, u prijedlogu Rezolucije BDZS stoji da se najoštije osuđuje genocid i negiranje genocida u Srebrenici, kao i da se od države zahtijeva usvajanje zakona kojima će se sankcionisati negiranje genocida.

Pored toga, u Rezoluciji se predlaže i da se 11. jul proglasi Danom sjećanja na šehide (nevine žrtve) genocida u Srebrenici.

(Izvor: radiostoplus.com)