SDA: Hapšenje generala Drekovića: Uzaludni su pokušaji da se izjadnače agresor i žrtva

  444

  Stranka demokratske akcije (SDA) najoštrije osuđuje jutrošnje hapšenje generala Ramiza Drekovića.

  Vjerujemo u nevinost generala Drekovića, što će se, kao i u nizu ranijih slučajeva, na kraju i dokazati

  Neprihvatljiv je sam čin hapšenja osoba koje su uvijek spremne da se odazovu pozivu pravosudnih institucija, što se može tumačiti jedino kao namjera da se branitelji BiH dodatno ponize.

  SDA je čvrsto opredijeljena za procesuiranje svih ratnih zločina, kao i za neovisnost pravosudnih institucija, ali je više nego očigledno da je Tužilaštvo BiH podleglo političkim pritiscima i da se vodi kampanja protiv branilaca Bosne i Hercegovine. Nedopustivo je da se stvaranjem vještačkih balansa u procesuiranju ratnih zločina pokušava izjednačiti agresor i žrtva.

  Još jedanput podsjećamo da su snage koje su branile Bosnu i Hercegovinu sistematski sprečavale i kažnjavale zločine u svojim redovima, dok su snage koje su izvršile agresiju na Bosnu i Hercegovinu sistematski planirale, organizovale, ohrabrivale i izvršavale zločine. Broj zločina sistematski počinjenih od strane snaga koje su izvršile agresiju na Bosnu i Hercegovinu neuporedivo je veći od broja zločina počinjenih od strane pojedinaca u redovima Armije Bosne i Hercegovine, pa je stoga neprihvatljivo stvaranje vještačkih balansa u broju pokrenutih krivičnih postupaka i izrečenih sudskih presuda.

  Vjerujemo u nevinost generala Drekovića i uvjereni smo da će se to, kao i u nizu ranijih slučajeva, na kraju i dokazati.