Vučić: Savjet Srbima na Kosmetu da biramo trenutak i poteze

316

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u obraćanju javnosti da će savjet Srbima na Kosovu biti da pažljivo radimo i pratimo dešavanja u međunarodnoj zajednici, da insistiramo na svojim pravima i da biramo trenutak i poteze koji će biti u skladu sa našim interesima.

Vučić je podsjetio da više od 1.930 dana prištinske vlasti nisu ispunile svoju obavezu da se formira Zajednica srpskih opština (ZSO).

Naveo je da je jedan put da Srbi sami to preduzmu, na čemu bi malo ko u svijetu mogao da im zamjeri ako se vodi racionalnim argumentima.

“Ako bi to uradili, postojala bi opasnost od jednostranih akcija Prištine, a mnogi sa Zapada bi im pružili podršku, opasnost od konačnog obračuna Prištine prije svega sa sjeverom Kosova i da mimo volje srpskog stanovništva uđu na sjever i preuzmu kontrolu nad vitalnim objektima”, rekao je Vučić u obraćanju javnosti u Predsjedništvu.

Upravo zato, ističe, savjet Srbima biće da “pažljivo radimo i pratimo dešavanja u međunarodnoj zajednici, da insistiramo na svojim pravima i da biramo trenutak i poteze koji će biti u skladu sa našim interesima i značiti garantije da možemo da očuvamo mir, stabilnost i da ni na koji način ne ugrozimo bezbjednost”.

Zbog toga će Beograd, ističe, nastaviti rad sa Srpskom listom i predstavnicima Srba sa Kosova i srpskim narodom i “znati kako i na koji način da dođemo do ostvarenja svojih prava”.

Vučić je ponovio da je, kada je postao premijer, donio važnu odluku da Srbiju povede putem bolnih i teških ekonomskih reformi. “Izabrali smo tada mnogo teži put od uobičajenog puta, svakodnevnog preživljavanja, iščekivanja sljedećih izbora i ličnog bogaćenja u međuvremenu”, rekao je Vučić dodajući da je to bio put ozdravljena i napretka Srbije sa vidljivim ekonomskim rezultatima.

Kada je iz Nemanjine prešao na Andrićev venac obećao je, podsjeća, da neće proći pet godina u neradu, već da će se baviti najtežim i najvažnijim problemima.

“Smatrao sam da je jedno od ključnih pitanja da zarad budućnosti Srbije riješimo pitanje Kosovu i ni u jednom trenutku nisam obećavao ni lako ni jednostavno ni bezbolno rješenje jer takvog rješenja, niti je bilo, niti ga ima, niti će ga biti. To mogu neodgovorni da obećavaju. U Srbiji imamo mnogo različitih stavova, neozbiljnosti ne manjka, a površnosti više od svega”, naveo je Vučić.