Zaprosila ga džennetska hurija

884
Saff 322 Internet

Pripremio: Saudin Cokoja

Njegov slučaj prenio nam je šejh Muhammed Hasan na jednoj od svojih hutbi riječima: “Ovog ramazana čuo sam nevjerovatnu priču. Riječ je o jednom našem mladiću (iz Egipta) i našem sinu. Bio je izuzetno bogobojazan i pokoran svojoj majki. U svojoj najljepšoj mladosti, iznenada se razbolio i pao na smrtnu postelju. Nije imao ni trideset godina… Porodica i rodbina bili su u šoku a posebno njegova majka koja je gledala kako joj sin umire. Znala je da njegovom smrću gubi jedinog i pravog prijatelja, onog prijatelja kojeg je ona rodila, ali od Allahovog određenja se ne može pobjeći. Svjedoci tvrde, dok je ležao na krevetu i dok se pripremao da napusti ovaj svijet, čule su se čudne riječi koje je izgovarao u tim zadnjim trenucima svog života. Gledao je u jednu tačku ispred sebe i obraćao se nekome riječima: ‘Ne, moram prvo majku pitati, ne, moram nju prvo da pitam!’ Otišli su do njegove majke koja je bila u drugoj sobi jer nije mogla da gleda kako joj sin umire. Željela je da bude sama. Obavijestili su je da joj sin govori čudne riječi pa možda ona zna šta hoće, jer je nju spominjao. Kad je ušla kod njega, ležao je na krevetu, uplakanog lica mu je prišla. Na njegovom čelu su izbijali ‘grašci’ znoja. Kapljice znoja na njegovom čelu su bile poput bisera, a jedan od znakova lijepog završetka na dunjaluku jeste i taj da se kod osobe koja umire orosi čelo od znoja. Kad mu se majka približila, čula je kako ponavlja iste riječi: ‘Ne, moram

prvo da pitam majku!’ Kad je čula ove riječi, rekla mu je tri puta: ‘Sine, ja sam, tvoja majka.’ Čim je čuo glas svoj je majke, progovorio je: ‘Majko, vidim ispred sebe prelijepu djevojku, nikad u životu nisam ljepše vidio. Vidim je, došla je i hoće da me zaprosi, hoće da se uda za mene, a ja joj govorim da ne mogu pristati dok majku ne upitam.’ A majka mu reče: ‘Imaš moju dozvolu sine, to je tvoja hurija iz Dženneta!’ Allahu ekber, koji stepen, da ti se Gospodar smiluje i pošalje ti ahiretsku ženu na dunjaluk da te zaprosi, a ti još živ. Nemojmo se ovome čuditi, jer čovjek prilikom umiranja može svašta da vidi, uz Allahovu dozvolu, pa između ostalog vidi Meleka smrti i vidi ostale meleke koji su s njim došli, da li su to meleci azaba ili meleci milosti, to je do osobe kako je zaslužila i živjela. Rekao je Uzvišeni Gospodar: Doista onima koji govore: “Gospodar naš je Allah”, pa poslije budu ustrajni, silaze meleki: “Ne bojte se i ne žalostite se, i radujte se Džennetu, koji vam je obećan.” (Fusilet,30.).

I rekao je Poslanik, s.a.v.s.: “Jadan je onaj! Jadan je onaj! Jadan je onaj! “Ko, Allahov Poslaniče!?”, upitaše ashabi. Pa je Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Onaj ko doživi starost jednog ili oba roditelja pa i pored toga ne uđe u Džennet.” (Sahihu-l-Muslim i Sunen od Tirmizija).”