SAFF

Evropski parlament usvojio Rezoluciju o Srebrenici

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zastupnici Europskog parlamenta danas su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu velikom većinom glasova usvojili Rezoluciju o Srebrenici, uz amandman kojim se izražava žaljenje što Vijeće sigurnosti UN nije uspjelo donijeti sličnu rezoluciju zbog ruskog veta.

Uoči glasovanja, zastupnik Ivan Jakovčić predložio je da se doda amandman o ishodu jučerašnje sjednice Vijeća sigurnosti UN, kao i još jedan amandman kojim se pozdravlja što je Vijeće ministara BiH jučer proglasio 11. srpanj Danom žalosti u znak sjećanja na srebreničke žrtve, što su zastupnici prihvatili.

I tijekom jutrošnje rasprave o rezoluciji u Parlamentu čule su se kritike na račun Rusije zbog ulaganja veta na prijedlog britanske rezolucije, a europski povjerenik za socijalna pitanja Guenther Oettinger je u ime Europske komisije izrazio žaljenje zbog tog poteza Moskve.

Oštru osudu ruskog veta izrazilo je i nekoliko zastupnika, uključujući Tanju Fajon i Andreja Plenkovića, koji su istaknuli da je tim važnije da Rezolucija EP bude usvojena.

U tekstu Rezolucije oštro se osuđuje pokolj u Srebrenici koji je u skladu s presudama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde označen kao genocid, a kao krivci se označavaju snage bosanskih Srba na čelu s generalom Ratkom Mladićem i paravojne skupine.

Iz finalne verzije teksta je, međutim, izbačen zahtjev zastupničke skupine narodnjaka (EPP) da se za sudjelovanje u genocidu okrive i neregularne policijske snage koje su na bosansku teritoriju ušle iz Srbije.

Zastupnik Ivan Jakovčić, koji je inicijator rezolucije, je istaknuo da ona nije uperena protiv Srbije i srpskog naroda, već je cilj da se osigura da se takav zločin više ne ponovi.

U ratu su svi činili zločine, pa i pripadnici mog naroda, rekao je hrvatski zastupnik i dodao da je dobro i važno što će premijer Srbije Aleksandar Vučić prisustvovati komemoraciji žrtvama Srebrenice u Potočarima u subotu.

Gotovo svi zastupnici su tijekom današnje rasprave govorili o potrebi pomirenja i izgradnji zajedničke budućnosti, ukazujući kako je i Europska unija, nastala na ruševinama Drugog svjetskog rata, primjer da je to moguće.

Fena

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA