SAFF

Allahov Poslanik uči nas da je suzdržavanje od nanošenja štete ljudima ibadet

Facebook
Twitter
WhatsApp

Piše: Edhem Šerkavi / Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, upitan je: ”Čiji islam je najbolji?” Odgovorio je: ”Onoga od čijeg su jezika i ruku sigurni drugi muslimani.”

 Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, uči nas da je suzdržavanje od nanošenja štete ljudima ibadet, i ako musliman ne može nešto korisno učiniti, onda barem ne bi smio nanositi štetu drugim ljudima. Jer, tvoja stvarna vjera je ono što se ogleda u tvom ponašanju s ljudima.

Ovu činjenicu su muslimani iz prvih generacija dobro razumjeli. Tako je hazreti Omer, radijallahu anhu, pitao za nekog čovjeka zna li ga neko od prisutnih, pa je ustao jedan čovjek i rekao: ”Znam ga ja, vođo pravovjernih.”

Hazreti Omer mu je rekao: ”Možda si ti njegov komšija, jer je komšija najbolje upućen u manire svog komšije?”

Rekao je: ”Ne, vođo pravovjernih.”

Hazreti Omer je rekao: ”Možda si ga pratio na putovanju, jer putovanja otkrivaju moral (ahlak) ljudi i uklanjaju veo s njihove prirode?”

Rekao je: ”Ne, vođo pravovjernih.” 

Onda mu je hazreti Omer rekao: ”Možda si trgovao s njim, pa si imao posla s njim oko dirhema i dinara, jer oni otkrivaju ljudsku narav?”

Rekao je: ”Ne, vođo pravovjernih.”

Na kraju mu je hazreti Omer rekao: ”Možda si ga vidio u džamiji kako klanja namaz?” 

Čovjek je rekao: ”Da, vođo pravovjernih.” 

Tada mu je hazreti Omer rekao: ”Sjedi, ne poznaješ ti njega.”

Ibnul-Kajjim el-Dževzijje, rekao je: ”Cjelokupna vjera je u ahlaku, pa ko te nadmaši u ahlaku, nadmašio te je i u vjeri.”

Tvoje istinsko vjerovanje znači da je čast muslimana sigurna od tebe, da ne ”jedeš” njihovo meso ogovarajući ih, da ne prenosiš tuđe riječi i da ne dolijevaš ulje na vatru nesuglasica i razilaženja.

Tvoje istinsko vjerovanje je u tvojoj trgovini kad ne varaš, kad ne zakidaš i ne zaklinješ se lažno da bi prodao robu.

Tvoje istinsko vjerovanje je u tome da tvoj komšija bude siguran od tvojih uvreda, da tvoje radne kolege budu sigurni od tvoje klevete, u tvome dobročinstvu prema tvojim roditeljima, u održavanju rodbinskih veza i dobročinstvu prema tvojoj rodbini.

Tvoje istinsko vjerovanje je u tvom lijepom odnosu prema običnim ljudima, prema siromasima i svima onima koji osim Allaha nemaju drugog zaštitnika i pomagača.  

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA