SAFF

Ambasador Katara u BiH: Učinili smo značajan diplomatski napor u evakuaciji građana BiH iz Gaze

Facebook
Twitter
WhatsApp

Ambasador Države Katar Nj. E. Mešal Ali Mohamad Abdulah Al Atijah (Meshaal Ali Mohammad Abdullah Al-Attiyah) oglasio se uoči dolaska u Sarajevo bh. građana i njihovih srodnika koji su evakuisani iz Gaze.

– Evakuacija nositelja stranih državljanstava dio je humanitarnih napora Države Katar i njene bliske saradnje s bratskim i prijateljskim zemljama u evakuaciji osoba koje žele napustiti teritoriju Pojasa Gaze pod izraelskom agresijom – naveo je katarski ambasador.

U tom smislu, vlasti Države Katar učinile su značajne diplomatske napore kako bi došlo do evakuacije građana Bosne i Hercegovine i njihovih srodnika čiji životi su bili ugroženi na okupiranoj palestinskoj teritoriji.

– U svjetlu 30. godišnjice bilateralnih odnosa između Države Katar i BiH, čast nam je da smo imali priliku učestvovati u ovoj humanoj misiji te najprije osigurati smještaj evakuiranih osoba u Egiptu, a potom i njihovo putovanje prema BiH. Nadamo se da će ovdje naći svoj mir i sigurnost do stjecanja uvjeta za njihov siguran povratak u Gazu u narednom periodu.

Država Katar od početka tragičnih događaja 7. oktobra 2023. vrši snažne diplomatske napore s ciljem deeskalacije, otvaranja humanitarnih koridora i sprečavanja prisilnog raseljavanja stanovništva Pojasa Gaze.

Ministarstvo vanjskih poslova Džrave Katar u brojnim prilikama je upozoravalo da će ovakva razina eskalacije dovesti do velikog broja stradalih osoba i nezapamćenog razaranja.

Podsjećamo na izjavu Nj. V. Emira Države Katar Tamama bin Hamada Al-Thanija, koji je 24. oktobra 2023. godine upozorio da ovaj rat „prelazi sve granice“ da ugrožava sigurnost regije, te da je dijalog jedino rješenje za okončanje ove krize – poručio je Mešal Ali Mohamad Abdulah Al Atijah.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA