Američki vojnik, poručnik Robert Bejs: Malim Avganistancima pucao sam u glavu

454

Afganistan

Američki vojnik, poručnik Robert Bejs u martu prošle godine izvršio je masakr u jednom afganistanskom selu u regiji Pandžvaji  u kome je pobio šesnaest Afganistanac, među njima i devetoro djece.

On je, kako bi prikrio svoje zlodjelo, poslije masakra  spalio nekoliko tiela svojih žrtava. Poručnik Robert Bejs je sve ovo priznao na američkom sudu gdje mu se sudi a kako bi izbjegao smrtnu kaznu.  Poručnik Bejs je priznao da je žrtve pobio pucanjem u glavu. „Malim Avganistancima pucao sam u glavu“, rekao je Bejs. Na pretresu prije početka suđenja u novembru prošle godine, Bejlsova porodica je tvrdila da je nevin dok se ne dokaže da je kriv, rekavši da je on “hrabar i častan”, dok su njegovi branioci pokrenuli pitanje uloge alkohola, droge i stresa u toj tragediji. Međutim, tužioci su na pretresu, koji je trajao osam dana, rekli da je pokolj bio “nečuven i gnusan”. Oni su dokazali  da je Bejls dva puta odlazio iz baze da bi ubijao i da je u pauzi između dva ubilačka pohoda čak pričao kolegi šta je uradio.

Slučaj Roberta Bejsa nije usamljen u američkoj vojsci. Amerikanci u Afganistanu veoma često čine slične zločine.  Samo rijetki budu procesuirani, kao što je Robert Bejs. Kada bi svijet imao priliku da sazna kompletnu istinu o američkim zločinima…

Preuzmite BESPLATNO najnoviji broj SAFF-a (broj 341) ovdje