SAFF

Bez dogovora o formiranju vlasti u HNK: Bošković tvrdi da je “loša klima unutar bošnjačkih stranaka”

Facebook
Twitter
WhatsApp

Ni nakon današnje, nove, runde pregovora u vezi s formiranjem izvršne vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu nije postignut dogovor, potvrdio je novinarima Stjepan Bošković, predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a BiH.

Bošković je potvrdio da su najprije razgovarali s predstavnicima SDA, a potom i drugog bloka SDP-DF-NiP. Iako je kazao da su u procesu došli do faze u kojoj se „brusi“ nova Vlada, ipak, konkretnijih informacija nije bilo. Pregovori će, naveo je, biti nastavljeni sa oba bloka, prenosi Avaz.

– Stvorila se jedna loša klima unutar bošnjačkog spektra stranaka i stavljen je imperativ 7:5, kada je riječ o omjeru pozicija u budućoj Vladi i stvorila se politička borba. Međutim, mi želimo razgovarati o konkretnim aktivnostima i planovima i uvjeren sam da bi tokom sutrašnjeg dana imali skupljeno 20 potpisa za buduću Vladu HNK – kazao je on.

Upitan da kaže konkretno koji je blok u pitanju, Bošković je kazao:

„Vjerovatno je to SDP, ali ne bih isključio ni SDA“.

Naveo je da omjer pozicija nije u fokusu razgovora ni sa jednim blokom.

– Ne vidim u kojem trenutku je taj politički uticaj koji imamo u Skupštini i u toj većini ne bi bio pretočen kroz politički uticaj i u samoj Vladi. Međutim, u vezi toga je stvoreno „biti ili ne biti“ na bošnjačkom spektru i stvorila se, zapravo, konfuzija da oni ne mogu na adekvatan način odgvooriti prema nama iz razloga što bi ovdje neko trebao biti izdajnik. Ne znam čega izdajnik i u kojem obliku – rekao je on.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA