nedjelja, 1. oktobar 2023 / 16. rebi'u-l-evvel 1445

SAFF

BiH je kolateralna šteta migracije, migranti dolaze ovdje i iz Evrope

Facebook
Twitter
WhatsApp

Ministri Nenad Nešić i Sevlid Hurtić razgovarali su sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH Johannom Sattlerom o planu tranzicije odgovornosti upravljanja migracijama na vlasti BiH.

Nešić je rekao kako policijske agencije naše zemlje sarađuju sa policijom u regiji.

BiH je spremna peocesu tranzicije, ali je potrebno da budu sa prisustvom, da pomognu finansijama. BiH je kolateralna šteta migracije. Migranti dolaze ovdje i iz Europe. Mi smo na EU putu. Naš je cilj članstvo u EU, razumjeli smo se i naše strpljenje je pri kraju. Smatram da to zaslužujemo i da smo zreli kao društvo. Meni je najbitnija sigurnost građana BiH, da se svi osjećaju sigurno. Pružit ćemo podršku policijskim organima. Mi poštujemo sporazume- napomenuo je on.

Hurtić je istaknuo da je planirano pola miliona KM za migrante koji dolaze u našu zemlju.

Pokušavamo povećati budžet za to. Problem je dolazak nelegalnih migranata. Imamo 4.000 dozvola: Nepal, Pakistan… Rade tu neko vrijeme i pobjegnu u EU. To je problem za poslodavce. Nisu oni ništa krivi. BiH mora potpisati neki sporazum sa državama tih ljudi da ne idu u EU nego da se vrate. Sattler je spreman da nam da tu podršku-napomenuo je on.
Važno je pitanje o kojem smo razgovarali. Od početka, od mog prvog dana o tome pričamo. Moramo naći način za prikladno upravljanje, da osiguramo tranzicijsko upravljanje. Dvije su značajne stvari, migracije su tu, a druga stvar imali smo priliku da pronađemo adekvatne načine da upravljamo migracijama- dodao je Sattler.
Kako kaže, najbolji primjeri o iskoracima su prihvatni centri u Mostaru, Sarajevu, USK.

To su moderni kapaciteti koji nude sve usluge. Njima upravlja Služba za odnose sa strancima kao dio Ministarstva sigurnosti- naveo je on.

Osvrnuo se Sattler i na izjavu Nešića da BiH treba biti primljena u EU.

Predsjednica komisije je govorila o procesu prošrenja Zapadnog Balkana. Ne bih se složio s Nešićem koji kaže kako nema nikakvih pomaka prema EU-a, suprotno se dešava, svjedočimo napretku. Imamo novi zamah. Prošle godine je dobila Kandidatski status, sada se već priča o otvaranju pregovora. To prije dvije godine ne bi bilo moguće-dodao je.
Nešić je poručio da naša zemlja „neće biti depo za migrante“.

Ako EU zatvori granice i mi ćemo. Nama je sigurnost građana u interesu, bez obzira šta EU kaže. Pozivam ih da zajedno radimo. Mi želimo da budemo EU članica i naše obaveze ispunjavamo- zaključio je on.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA