SAFF

BURSAĆ: “Dodik je otišao kod Putina da vidi postoji li scenario za konačno otcjepljenje RS-a”

Facebook
Twitter
WhatsApp

Piše: Dragan BURSAĆ (Autonomija)

Milorad Dodik je postao svojevrstan oficir za vezu srpskog sveta sa zločincem Vladimirom Putinom i oficijelnom Moskvom.

Dodikov susret sa FSB vrhuškom

A stvar ide otprilike ovako: Dodik pun sebe mrtav hladan odleti u prijestonicu Rusije, tamo se prvo nađe sa šefovima obavještajnih službi Ruske Federacije, dobije direktive, uputstva o djelovanju na terenu i nakon toga se sastane sa Putinom zarad bildanja srpsko-ruskog nacionalnog mišića.

Pa tako u zvaničnom saopštenju, koje je objavio Dodik prije samog odlaska u Moskvu kazao je između ostalog da Republika Srpska “mora tražiti prijatelje u Rusiji, koja je garant Dejtonskog sporazuma“.

“Rusija će se pitati o tome“, zaključuje Dodik i potpuno relaksirano navodi:

“Očigledno da ovi koji pokušavaju da naprave nešto drugo od Dejtona u Sarajevu najradije bi da i nas uklone od toga, onda bi to lakše poravnali. Oni bi najviše voljeli da smo mi u nekoj svađi ili animozitetu sa Rusima i da smo samo prepušteni Briselu i Vašingtonu…“

U situaciji kad niti jedan evropski lider osim Putinove pudlice Lukašenka ne smije ni da pomisli na sramotu poput sastanka sa Putinom, Dodik to radi nekažnjeno, često i lagano, kao da je riječ o oranju laktaških njiva.

I najmanji je problem ovdje u Miloradu Dodiku. Jer Dodik jedno što zna, a što je naučio u dosadašnjoj političkoj karijeri, je da grize i grabi koliko mu se pusti. A baš mu se pustilo, no o tome dockan.

Da se vratimo njegovom operativnom radu na terenu. Velim, prvo se sastao sa Nikolajem Petruševim, sekretarom Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije.

Za one koji ne znaju, Petrušev je bivši šef ruske obavještajne službe FSB, ima čin generala armije i važi za jednog od najbližih saradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina. Jednom riječju, nije imao šta Dodik da priča Petruševu, ali je mogao da sluša i prima uputstva od FSB vrhuške.

Pa onda ne treba da čudi što će odmah nakon sastanaka s moskovskim glavešinama, Milorad Dodik otići u Beograd, kako bi podržao sramni Vučićev miting, kojim srbijanski Demijurg prebrojava svoje orke, jer zna da mu se opasno trese prijesto.
E, u Beogradu će imati šta da kaže Milorad Dodik i Vučiću, i Vulinu, i Dačiću i ostaloj rusofilskoj kamarili koji bi da Srbiju preko srpskog sveta nekako u ruski tor utjeraju.

Dodik i Putin, priča o raspakiranju Dejtona

Na koncu, Dodik je na sastanku sa kremaljskim diktatorom Putinom kazao da je RS u stanju blokirati čitavu BiH, pa i region kada su u pitanju sankcije Rusiji.

“Mi nismo dozvoljavali da se donese formalna odluka o sankcijama prema Ruskoj Federaciji i zbog toga smo od zapadnih partnera bili izloženi raznim oblicima pritisaka u vidu sankcija i suspendovanja određenih projekata i programa. Ali, mi smo odlučili da naprosto ne budemo dio histerije koja se stvara”, rekao je ponosno Dodik.

Što se tiče prvog dijela, Dodik je apsolutno u pravu. RS drži čitavu BiH kao taoca i kao neku vrstu protoruske balkanske gubernije. I u tome istrajava. Što se tiče drugog dijela koji govori o sankcijama zapada, riječ je najobičnijoj laži, jer Dodik nikada nije bio politički jači, a nakon jednoumlja u RS-u, postao je i to zahvatima visokog predstavnika i novih vlasti u Sarajevu najpoželjnija politička udavača, kojoj se toleriše doslovno sve, računajući i ovaj sastanak sa jednim ratnim zločincem koji je svijet doveo na rub nuklearnog holokausta.

Ono što je zanimljivo je da su i Petrušev i Putin izrazili želju da na neki način autonomno pomognu RS-u mimo BiH, što bi bilo direktno miješanje u unutrašnje stvari jedne zemlje i konačno stvaranje nekakve proruske enklave na Balkanu, a koja bi bila uvezana sa Vučićevim srpskim svetom i koja bi bila ekstenzija prema ruskom svetu.

Posebno plaše izjave Dodika u kojima preispituje Dejtonski mirovni sporazum dok najavljuje napad na njega. Dodik se tako javno retorički zapitao:

“ …šta kada nema Dejtonskog sporazuma ili ako shvate da treba oduzeti imovinu Republici Srpskoj, da li ona ima njihovu podršku da ostane?”

Jednom riječju Dodik je otišao kod Putina da vidi postoji li scenario za konačno odcjepljenje RS-a.

Međunarodna zajednica kamilica diplomatijom drži Dodika na vlasti

A šta radi međunarodna zajednica? Npr. šta radi Američka ambasada u BiH? Podvlačim, BiH je još uvijek država Milorada Dodika. Milorad Dodik, koliko god negirao BiH živi na grbači njenih poreskih obveznika.

Dakle, na sve ovo, ambasada USA u Bosni i Hercegovini sastavlja nekakvo kamilica-saopštenje u kome, faktički moljaka Dodika da prestane to raditi i poziva se na budućnost, pazite sad-građana Republike Srpske (sic!).

Najkonkretnije iz US ambasade u Sarajevu glede Dodikove posjete Moskvi kažu:

“Odluka predsjednika Dodika da se sastane sa Putinom dok se Rusija oglušava o osnovne zakone međunarodnog poretka, kao i njegova odluka da oda počast Putinu ranije ove godine, kratkovida je i ne služi interesima građana Republike Srpske“.

Hajmo od kraja!

Dakle, ne postoji formalno-pravno nešto što su “građani RS-a“, jer je RS jednonacionalni entitet u kome postoje Srbi i drastično manje svih ostalih, ako ih uopšte ima. Neki su protjerani na Zapad, a ostali su skončali u masovnim grobnicama kojima je RS omeđen. Dakle, US ambasada ili ne zna ili neće da zna da u RS-u ima građana na prste jedne ruke. Sve ostalo su više-manje Srbi.

Drugo, još bitnije, zaboli Milorada Dodika donji dio leđa za “interese“ tzv. građana RS-a, koji su ionako kombinacija ekonomske bijede i teških opijenih velikosrpskih nacionalista. On je te interese izdao, ako ih je ikad i zastupao danom stupanja ne neku funkciju moći, dakle prije četvrt vijeka.

Da rezimiram, braćo Amerikanci kako bih vam rekao, Dodikov voz sa nekakvim altruizmom je davno izašao iz republikosrbijanske luke i Dodik zna da mu je sljedeća sigurna stanica negdje u nekoj podmoskovskoj vili, jer kako stoje stvari vi nećete ni prstom mrdnuti da ga sankcionišete zbog sastanka sa ratnim zločincem i diktatorom Putinom.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA