četvrtak, 17. novembar 2022 / 23. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Čečenske majke dižu glas protiv rata u Ukrajini

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

U Rusiji su danas počele akcije protiv najavljene mobilizacije. U nekim gradovima su ljudi već izašli na ulice, a antiratni pokret “Vesna” pozvao je večeras u 19 sati na proteste širom države..

I u Čečeniji je zabilježen prvi protest protiv odlaska čečenskih sinova na ukrajinsko ratište. Protest majki čiji sinovi su odvedeni u ukrajinski rat jučer su najavili održavanje protesta ispred džamije Srce Čečenije u Groznom.

‘Došao je dan kada svi zajedno moramo pokazati jedinstvo. Djeca su nam poslana u rat da ginu, svi moji sinovi su u Ukrajini, dvojica su već mrtva. Ostale im ne dam. Ako odem sami u dzamiju, zastrasice me ili jos gore, ali ako svi budemo zajedno i kazemo da nam djeca nisu potrošna roba, onda će naša djeca biti sa nama. Nećemo samo statusima na društvenim mrežama spasiti svoju djecu’, navodi se u poruci koja je objavljena na čečenskim nezavisnim portalima i profilima na društvenim mrežama.

Međutim, danas je režim Ramzana Kadirova spriječio održavanje tog protesta, odnosno prema priznanju Ramzana Kadirova, na protestima ispred džamije okupilo se dvadesetak žena koje su kasnije uhapšene. Nezavisni čečenski mediji, prije svih portal 1Adat.ru, navodi da se na protestima okupilo oko 130 žena i da su sve uhapšene.

Ramzan Kadirov je izjavio da će muževi žena koje su izašle na proteste biti mobilizirani i poslani u Ukrajinu. Ta prijetnja znači da će u Ukrajini svi biti ubijeni, jer ih Kadirov šalje među svoje pristalice kao neprijatelje svog režima.

FOTO: U rodnom selu Ramzana Kadyrova pojavili su se leci na kojima je ispisana poruka: “Ovdje je sve počelo – ovdje sve završava! Sinovi Ičkerije! Pripremite se! Braća! Sestre! O tvojoj se hrabrosti govori hiljadama godina! Allah nam pomogao! SLOBODA JE BLIZU, INŠALLAH!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA