Crna Gora: Medresa “Mehmed Fatih” iz Podgorice ispratila drugu generaciju maturanata

670

Jedina medresa u Crnoj Gori, podgorička medresa “Mehmed Fatih”, otvorena 2008. godine nakon ponovne izgradnje uz podršku Turske agencije za koordinaciju i međunarodno saradnju (TIKA) i Islamske razvojne banke, ispratila je drugu generaciju maturanata.

Direktor Odjela za kadrovska pitanja TIKA-e Gokcen Kalkan, uručio je maturantima poklone koje im je posredstvom TIKA-e poslao premijer Turske Recep Tayyip Erdogan. Kalkan je maturantima uručio tablet računare i primjerke Kur'ana. Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić istakao je kako u posljednje dvije godine u Crnoj Gori ima više svršenika medrese nego što ih je bilo od Drugog svjetskog rata do danas. „Nekada je jedno dijete iz Crne Gore završavalo medresu, nekada dvoje, a nekada nijedno godišnje. Mi sada imamo učenika sa onom prvom prethodnom generacijom od 38 i ovih sada u medresi, više nego onih što su završili medresu iz Crne Gore od Drugog svjetskog rata pa do danas“, istakao je Fejzić za agenciju Anadolija, poručivši maturantima da uvijek poštuju i vole sve ljude.

Medresa u Podgorici je prestala s radom 1912. godine, a tačno poslije 100 godina, 2012. godine, ispraćeni su prvi maturanti novoosnovane medrese. Gradnja medrese u Podgorici započeta je…

Preuzmite BESPLATNO najnoviji broj SAFF-a (broj 341) ovdje