SAFF

“Dani pobjede, dani ponosa”: Na Paljeniku, najvišoj koti Vlašića, zavihorila se zastava s ljiljanima

Facebook
Twitter
WhatsApp

Na najvišoj i najtežoj koti Vlašića Paljenik, na mjestu gdje je prije 28 godina časna Armija Republike Bosne i Hercegovine na čelu sa generalom rahm. Mehmedom Alagićem oslobodila Vlašić, a time i ovaj od agresora okupirani dio Bosne i Hercegovine, zavihorila se zastava RBiH sa ljiljanima.

Uz prisustvo velikog broja gostiju, na Vlašiću je danas održana manifestacija “Dani pobjede, dani ponosa”, posvećena najvećoj pobjedi Armije Republike Bosne i Hercegovine tokom agresije 1992-1995.

Manifestaciji koja se održava u spomen -parkovima na Galici i Ljutoj Gredi prisustvuje i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović, te ostali mnogobrojni gosti iz političkog, vojnog i vjerskog života Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Organizacionog odbora manifestacije i načelnik Općine Travnik Kenan Dautović je kazao da podizanjem pobjedničke zastave Republike Bosne i Hercegovine na vrhu Paljenika, baš onako kako je to prije 28 godina uradio komandant Mehmed Alagić zajedno sa borcima 7. Korpusa žele poslati poruku opredijeljenosti o očuvanju naše domovine, Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić obratio se prisutnima.

– Koliko smo mi puta prešli preko svog ponosa vjerujući da su nam prijatelji oni za koje smo mislili da su nam prijatelji, oni koji su nas izdali. Sve može, nikoga ne mrzim, nikoga ne doživljavam kao neprijatelja, ali šta tražite više od nas? Dokle da šutimo i savijamo leđa radi lažne političke korektnosti. Šta smo sve bili spremni učiniti, šta smo sve vidjeli poslije rata? Zašto da ne smijemo reći da smo ponovo spremni učiniti isto? Zbog onoliko mrtvih glava, zbog razorene zemlje, zbog toga što ne možemo protiv sebe neću da razgovaram sa onima koji su prešli crvenu liniju. Neću da me lažu! Poštujem silu koja stoji na njihovoj strani, ali ne dozvoljavam zbog svega što smo prošli da i dalje misle da sam samo jedan glupi Bosanac. Pa neka košta, koliko košta – kazao je Komšić.

Istaknuo je da je 1992. do 1995. bilo lakše pričati o neprijateljima jer su linije između prijatelja i neprijatelja bile jasne. Danas kaže da imamo problem, ne samo s politikom s istoka, nego i sa zapada.

– I jedan i drugi susjed misle da je prošlo dovoljno vremena, da ovu zemlju mogu dobiti politički što nisu mogli u ratu, imaju za to saveznike u onima koji smo mislili da su nam prijatelji – kazao je Komšić.

Dio programa manifestacije koji se održava na Ljutoj gredi počinje u 13.30 sati, dolaskom visokih zvanica sa lokaliteta Galica.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA