SAFF

Efendić: „Hapšenje Hadžibajrića, Memića i Skake pokazuje da pravosuđe ima veze s politikom…“

Facebook
Twitter
WhatsApp

Semir Efendić, predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu gostovao je na BHRT-u.

Na pitanje kako komentira hapšenje njegovih bivših stranačkih kolega Ibrahima Hadžibajrića, Senaida Memića i Abdulaha Skake, Efendić odgovara kako je „očito da je neka kampanja počela, meni to ipak pokazuje da pravoduđe ima veze s politikom.

Moram reći da me čudi da u Sarajevu nestane Fabrika duhana Sarajevo i da nema istrage o tome. Ne bih ulazio u detalje, osim kada je u pitanju neko ko vrši javnu funkciju. Bez nekih čvrstih dokaza na ovakav način ljudi se hapse. Ne može postojati koincidencija da tri funkcionera u tako kratkom vremenu bude uhapšeno, kazao je Efendić.

-Zamislite, neko vam ukrade fabriku, i nema istrage, kazao je on.

Na pitanje voditelja plaši li se da bi i on mogao biti uhapšen, Efendić je odgovorio:

-Ne bojim se da bi meni mogli pokucati na vrata, savjesno radim svoj posao, kazao je on.

Efendić je kritizirao postupke prilikom privođenja savjetnice načelnika Hadžibajrića.

-Privođenje gospođe iz Starog Grada s oborenom glavom predstavlja način primjene sile koji nije opravdan, mislim da je i to dio kampanje. Pa ne radi se o osobi koja je ubila deset ljudi. Nažalost, u konačnici ne budu osuđeni, ova prvobitina predstava je izgleda najvažnija.

Po ovome ne postoji nikakav kriminal u Zapadnoj Hercegovini, kazao je Efendić, poručivši kako postoji presumpcija nevinosti.

Istakao je da Stranka za BiH, sa dva ministarka mjesta, ostaje kao dio vlasti u Kantonu Sarajevo. Međutim, smatra da se vlast u kantonu ne treba samo gledati politički, već se na prvom mjestu trebaju staviti problemi građana.

Komentarisao je potom i vlast na nivou Federacije BiH.

“Mislim da su Vijeće ministara i Vlada FBiH povezani, ovo je vrijeme ili mandat Čovića. On je dobio priliku da bude gospodar postizbornih djelovanja. Mi smo govorili da trebamo pregovarati sa opozicijom u RS-u, ali oni nisu htjeli jer je Čović htio sa Dodikom”, tvrdi Efendić i dodaje da su predstavnici Trojke održali puno sastanaka sa Čovićom bez prisustva Stranke za BiH i NES-a.

Nije zadovoljan dosadašnjim radom Vijeća ministara i kaže kakao nema naznaka da će oni i u budućem periodu postići neki rezultat.

Efendić je otkrio da je prije desetak dana imao sastanak sa Izetbegovićem.

“Prije desetak dana sam bio sa Izetbegović, razgovarali smo ukupnoj političkoj situaciji i rekao sam svoje mišljenje i rekao da SDA treba provesti kongres”, iznio je Efendić i dodao kako je Izetbegoviću rekao i da smatra da Sebija Izetbegović ne bi trebala biti dio političkih odluka.

Dodao je i da mu je žao što je SDA istjerala sve one koji su bili ozbiljni konkurenti za novog lidera stranke. Ne misli da je to Šemso Mehmedović, jer misli da novi lider SDA treba biti neko mlad i energičan.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA