Enver Hebibović: Sigurnosne agencije su znale za Udruženje Asker

3861

Priča o udruženju Asker i dalje je aktuelna u regionalnim medijima. Očito je da neko želi da napravi skandal i ponovo pokrene antibošnjačku hajku. Potreba je bila da se ponovo susretnem sa predsjednikom Udruženja Asker Enverom Hebibovićem i još progovorimo o nekim detaljima. Hebibović je govorio o onome što se desilo poslije našeg zadnjeg susreta, bio je pozvan na razgovor od strane FUP-a.

Moram biti potpuno otvoren i reći da su momci iz FUP-a svoj posao odradili na visokom nivou. Iskreno sam im zahvalan na fer i korektnom odnosu. Proveli smo nekoliko sati zajedno gdje su me u potpunosti ispitali o svakom detalju vezanom za Udruženje Asker“, pojašnjava nam Hebibović.

Pitali su me o svemu što su mediji govorili i pisali: O tome čime se bavi udruženje, zašto nije poznato javnosti, da li je to bila vojna obuka, da li je bilo tu vjerske poduke, odakle meni pravo da treniram druge, moja veza sa Naserom Orićem, kako se finansiramo i o nekim detaljima iz moje vojne i sportske prošlosti”.

Hebibović nastavlja da pojašnjava detalje o kojima je ispitivan.

Već nekoliko puta sam govorio da smo mi ono za šta smo registrirani – sportsko udruženje za razvoj fizičkih i moralnih osobina. Pitaju kako smo to mi do sada bili nepoznati. Evo ja sam mahsuz slikao raspored treniranja u sali gdje trenira SIPA, kao i pripadnici drugih sigurnosnih državnih agencija. Jedno vrijeme smo imali termin odmah nakon SIPA-e. Mnogi momci su bili kod mene na kondicionim pripremama prije nego su aplicirali na posao kod nekih od sigurnosnih agencija”.

Da stvar bude još smješnija oprema koja se koristi u centru Safet Zajko je oprema koju smo mi nabavili i koja na sebi ima natpis Asker. Napravio sam dogovor sa upravom centra da opremimo salu zauzvrat plaćanju rente. Samo sam tu upravi centra uštedio oko 15 hiljada maraka. A kada sam ja u pitanju i moje pravo da treniram druge evo ja vam dokumentujem samo jednim svojim certifikatom, a imam ih još. Spominjao sam prije da sam organizovao neke sportske manifestacije, a jedna od njih je : SUPER WORLD CUP SARAJEVO 2009. Bio sam trener mnogim amaterskim i profesionalnim prvacima, promoter, sudija, trener za fizički spremu sportista svih vrsta sportova, član Predsjedništva kickboxsing saveza BiH, trener seniorske i juniorske reprezetacije BiH.

Mediji su nas čak povezali i sa gospodinem Naserom Orićem. Želim naglasiti da gospodin Orić nema nikakve veze sa nama i žao mi je što to ovako moram reći. Gospodina Orića sam imao priliku i lično da upoznam. On je za nas u klubu naš gazija i heroj. Od Orića se ne želim ograđivati, žao mi je što su ga mediji uznemirli zbog nas. Ponavljam da gospodin Orić nema veze sa Askerom, ali bi mi bila izuzetna čast da bude dio našeg tima“.

Moram reći da mi je bilo interesantno slušati Hebibovića kako govori, uživao sam u tome. Ali mi je bilo žao što je javnost ovakvu gromadu od insane dovela u situaciju da se Pravda.

«Mi nemamo devijacija kod našeg članstva i nemamo nus pojava. To su vrijedni đaci i čestiti mladići. Moji rezultrati govore o mom radu, jer moji učenici širom svijeta na vojnim akademijam postižu odlične rezultate i o meni imaju samo riječi hvale. Spočitavaju nam za vjersku pouku. Ja kažem da se IZ nema potrebe ograđivati do nas, mi smo članovi IZ i ona je za nas krovna institucija. A to što na kampu mi klanjamo namaz i učimo Kur’an, pa to je naša svakodnevnica,  i to su djeca iz vjerničkih porodica. Pored sportskih treninga, mi imamo kratka predavanja o moralu, a nemamo vjersku pouku. Mi učimo djecu moralnim vrijednostima, a ne držimo im vjersku pouku”.

Jasno nam je da je čitava kampanja osmišljenja u Srbiji i Hrvatskoj, onim zemljama koje su imale namjeru da podijele ovu zemlju na dva dijela. Znamo da se sve ovo desilo u vrijeme priče o Srpskoj časti, ali šta ja mogu kada sam po planu imao kamp na zimskom raspustu, i nije ovo bilo kakav inat i provociranje. A što se tiče Srpske časti ja ih pratim od osnivanja i svoje neke prijatelje sam upozoravao na njih, jer sam bio svjestan o kome se radi. Čitava hajka se digla zbog videa na kojem se jasno vide vježbe razvijanja motoričkih sposobnosti i scene iz adrenalin parka, koji i dan danas postoji i gdje svako ko želi može doći  vježbati. Mi imamo i promotivni video o udruženju. O meni je snimljen video vezan za poklon hadždž, kojeg su mnogi gledali. Nakon svega mi kažu da smo nepoznati.

Ja sam gotovo pa kao maloljetan pristupio Patriotskoj ligi, jer sam rođen u mjesecu martu 1973. Godine. Sada mi kažu da sam nanio štetu državi, a to su iste riječi koje su nam govorili ljudi na barikadama na početku agresije na našu zemlju kako nanosimo štetu tako što remetimo odnose sa svojim komšijama. Ja se ne bojim bilo kakvih optužbi. Članovi Askera su dokazane patriote, a možda upravo to nekome smeta», poručuje na kraju Enver Hebibović.

Ikanović Muhamed

VIDEO: Reportaža o Udruženju Asker i Enveru Hebiboviću