SAFF

Hadžikadić: Postoji li granica za ustupke neprijateljima države?

Facebook
Twitter
WhatsApp

Način donošenja odluka u Bosni i Hercegovini, od najveće važnosti za njen opstanak i budućnost, već decenijama se odvija kroz dogovaranje stranačkih lidera, umjesto kroz demokratsko odlučivanje u institucijama države.

Posljedice ovakvog načina rada građani Bosne i Hercegovine žive već nekoliko decenija, poručio je predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić.

Nova vlast, nastavlja, još jednom pokazuje da nije tu da Bosni i Hercegovini trasira put prosperiteta, demokratije i nove budućnosti, nego da su tu da nastave put svojih prethodnika – put u prošlost, politike podjela i vaninstitucionalnog odlučivanja s motivom raspodjele fotelja i ostanka na vlasti pod svaku cijenu.

– Nedopustivo je pregovaranje tri stranke, a pogotovo tri čovjeka iz te tri stranke, o pitanjima koja mogu biti odlučujuća za opstanak i budućnost Bosne i Hercegovine.

Prijedlozi koje smo do sada čuli kroz medije: indirektan izbor članova Predsjedništva iz FBiH kako bi se ispunile želje Čovića i HDZ-a, ili izmjena Izbornog zakona na način da se udovolji Dodikovoj želji da smijeni članove Centralne izborne komisije BiH, ukoliko se nađu u prijedlogu izmjena, pokazuju potpuni nedostatak vizije i brige za državu i dokazuju da je trenutna vlast spremna na bilo kakve ustupke kako bi zadržala HDZ i SNSD kao koalicione partnere – ističe Hadžikadić.

Rezultat vaninstitucionalnog djelovanja je i, kako kaže, nedavna izjava premijera FBiH o muzeju koji se gradi na mjestu logora Heliodrom, da “nisu spremni da pokreću nove sukobe”, dodatno ukazuje na besmislenu spremnost za ustupke neprijateljima države.

– Zar može postojati opravdanje za tolerisanje ovakvog necivilizacijskog čina u bilo kojem društvu? I ponovo, niko ne spominje izmjene Izbornog zakona koje bi suštinski omogućile istinske promjene u državi: poštene izbore, uvođenje drugog kruga glasanja i vanredne izbore u slučaju da se vlast ne formira u određenom roku. Ko god ne želi ove izmjene, ne želi ni istinsku promjenu!

Je li vrijeme da se zapitamo kuda nas vode? Gdje je granica i crvena linija za očuvanje države – upitao je na kraju Hadžikadić.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA