ponedjeljak, 16. maj 2022 / 15. ševval 1443

SAFF

Islam je dominantna Allahova vjera i apsolutna istina do Sudnjeg dana

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Piše: dr. Muhamed Jusri Ibrahim / Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Jedna od najnevjerovatnijih stvari i najčudnijih grijeha našeg vremena je da je većina onih koji studiraju islamske nauke danas zaokupljena partikularnim fikhskim pitanjima i pojedinostima (sitnicima) i zabavljena historijskim razilaženjima islamskih učenjaka, dok neprijatelji islama ciljaju, napadaju i pokušavaju srušiti njegove temelje i univerzalije.

Neprijatelji islama zavode muslimane na svaki način, do te mjere da na najperfidniji način pokušavaju promijeniti osnovne principe islama, te reformirati i reniterpretirati cjelokupno islamsko vjersko nasljeđe.

Stoga, ono što danas treba znati jeste da je čuvanje stubova islama i njegovih osnovnih prinicipa individualna dužnost svakog muslimana i muslimanke, a prije svega islamskih učenjaka i daija. Kao što treba znati da je islam mnogo veći od toga da bi se sveo na ličnost bilo kojeg islamskog učenjaka, šejha, daije ili vladara. Islam je mnogo veći od toga da bi se mogao ograničiti na državu ili politički sistem koji po njemu vlada ili ga odbacuje. Islam je časniji i uzvišeniji od bilo koje da'vetske skupine ili pravne škole (mezheba) ili pak škole mišljenja, čijeg učenja se drže njezini sljedbenici ili su ga zanemarili. Islam je dominantna i nadmoćna Allahova vjera i apsolutna istina do Sudnjeg dana.

I bez obzira na to koliko se ljudska priroda izopačila i postala devijantna, musliman i muslimanka koji se čvrsto pridržavaju Knjige svog Gospodara i sunneta svog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, ostat će postojani na braniku istine i vrline, zabranjujući sve oblike poroka, čuvajući svoju prirodu (fitru) čistom, neokaljanu nečistoćama ateizma, perverzije i nemorala. Nema sumnje da će onaj ko u vremenu svekolike smutnje ostane postojan u prirodnoj vjeri islamu i slijeđenju sunneta Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, imati najveću nagradu kod Allaha na Sudnjem danu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
PREPORUKA