SAFF

Izdaja i zulum prema drugom muslimanu ili svom narodu je svojstveno prezrenim dušama

Facebook
Twitter
WhatsApp

Piše: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Uzvišeni Allah, objavio je: ”I ne držite stranu onih koji nepravedno postupaju, pa da vas vatra prži; vi nemate drugih zaštitnika osim Allaha, inače, nema vam pomoći!” (Hud, 113.);

”O vjernici, Allaha i Poslanika ne varajte i svjesno međusobno povjerenje ne proigravajte.” (El-Enfal, 27.)

Ovi ajeti su poruka za sve one koji zbog nedostatka imana i istinske bogobojaznosti padaju pred najmanjim životnim iskušenjima i koji su zbog pohlepe, kukavičluka i slijeđenja strasti, spremni izigrati povjereni emanet, izdati uzvišene principe, vjeru, državu i narod, i udariti na čast i život drugog muslimana, a sve pod izgovorom da su bili primorani i da, usljed silnih pritisaka i teških okolnosti, drugačije i bolje nisu ni mogli učiniti.

A nije istina! Iskreni vjernik ni po cijenu života neće izdati vjeru, svoj narod i državu, i ne može ga niko potkupiti i natjerati da pogazi uzvišene principe, da učini zulum i nasilje svom bratu muslimanu i da izda svoje svetinje.

Objasnio je to šejhul-islam Ibn Tejmijje dželatu koji je došao da ga bičuje dok je bio u zatvoru u Damasku, a koji mu se pravdao riječima: ”Oprosti mi, šejhu, meni je ovo naređeno i ja sam primoran da to uradim.” Na to mu je Ibn Tejmijje rekao: ”Tako mi Allaha, da nije tebe i takvih kao što si ti, ne bi mi bila ni učinjena nepravda i nasilje.”

A Ebu Bekr el-Mervezi, rekao je: ”Kada je Ahmed ibn Hanbel bio zatvoren, došao je stražar i rekao mu: ‘O Ebu Abdullah, je li vjerodostojan hadis koji govori o zulumćarima i njihovim pomagačima?’

Imam Ahmed je rekao: ‘Da.’

Stražar je upitao: ‘Jesam li ja jedan od pomagača zulumćara?’

Imam Ahmed je odgovorio: ‘Pomagači zulumćara su oni koji ti peru odjeću, pripremaju hranu i koji s tobom trguju. A što se tebe tiče, ti si jedan od zulumćara.”’

Izdaja i zulum prema drugom muslimanu ili svom narodu je svojstveno prezrenim dušama kojima je lični interes jedini princip koji slijede i kibla kojoj se okreću. Sitnošićarđijske duše, smutljivce, kukavice i izdajnike, ne cijene i ne vole čak ni oni za čije ciljeve rade.

Potvrđuje to i izjava izraelskog novinara i publiciste Shaya Goldberga, koju su prenijeli mnogi arapski portali, a u kojoj je rekao: ”Primijetio sam da se postotak Arapa lojalnih Izraelu nelogično povećava. Kao Jevrej, moram da razjasnim jednu važnu stvar: ako ti, kao Arap, izdaš svoj narod sa rasističkim cionističkim stavovima, mi te odmah zavolimo, ali na način kao što volimo pse. Istina je da mrzimo Arape, ali u sebi poštujemo one koji se drže svojih vrijednosti, one koji su sačuvali svoj jezik i ideju. Zato možeš birati između dvoje: ili da budeš voljeni pas ili da budeš omražen, ali poštovan čovjek.”

Na osnovu ove izjave najbolje se može razumjeti koliko zapravo vrijede oni koji su, zbog nedostatka časti i dostojanstva, izabrali da pjevaju u neprijateljskom horu i da hvale svoga neprijatelja.

Za razliku od takvih, oni koji iskreno vjeruju u Allaha i samo Njemu na sedždu padaju, nikada neće odustati od svojih principa i svojih prava, i ustrajat će u borbi za svoju državu, vjeru i narod dok ih Melek smrti ne posjeti.

A što se tiče onih koji nose pečat izdaje i koji plešu u šejtanovom naručju, takvi bi trebali znati da oni ne mogu utjecati na ishod bitke u kojoj istina i pravda na kraju moraju pobijediti.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA