četvrtak, 17. novembar 2022 / 23. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Ja biram glad i slobodu umjesto sitosti i lanaca

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Piše: Edhem Šerkavi / Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

U jednoj basni se spominje da je vuk bio potpuno oslabio i iznemogao, te da su mu se, usljed slabosti i mršavosti, otkrile grudne kosti, jer su ga psi vrlo vješto držali podalje od ovaca.

Jednog dana vuk je sreo psa koji je izgledao zdrav i gojazan, pa je rekao sebi: ”Da imam snage, rastrgao bih ga zubima i pojeo.” Ali, kad je vidio svoju slabost i bespomoćnost, okrenuo se psu i, hvaleći ga, rekao mu: ”Ovo zdravlje i snaga ti priliči, vjerni čuvaru stada!”

Pas mu je rekao: ”Možeš i ti biti kao ja. Napusti ovu šumu i dođi da živiš kod nas, gdje ima hrane u izobilju.”

Vuk je znatiželjno upitao: ”A kakve hrane ima kod vas?” 

Pas je odgovorio: ”To je najukusnija hrana, kokošije kosti i milovanje po leđima rukom našeg gospodara.”

Vuku je potekla slina na usta od psećih riječi, pa je odlučio da pođe s njim. I dok je išao s psom prema imanju njegovog gospodara, primijetio je tragove na vratu psa, pa ga je upitao: ”Šta je ovo.”

Pas je odgovorio: “Ovo je trag lanca kojim me veže moj gospodar.”

Vuk mu je rekao: “Znači, ti nisi slobodan da odlaziš i dolaziš kad hoćeš i kako hoćeš?”

Pas je rekao: “Ponekad, ali nema veze sve dok dobijam što želim.”

Na to je vuk rekao: ”U tom slučaju, ja biram glad i slobodu umjesto sitosti i lanaca!”

Vjerniče, idi svojim putem, robovi nikada nećete shvatiti da je sloboda vrjednija od hljeba.

Da, sloboda je vrjednija od hjeba!

Ovo je druga najljepša izreka koju sam pročitao o slobodi. Što se tiče prve, to su riječi halife hazreti Omera, radijallahu anhu, upućene Amru ibn Asu, radijallahu anhu, koji je tada bio namjesnik Egipta: ”O Amre, otkad ste to vi ljude učinili robovima, a majke ih rađaju slobodne?!”

Naime, sin Amra ibn Asa utrkivao se s jednim Koptom, pa ga je Kopt pobijedio. Amrov sin to nije mogao podnijeti pa ga je udario bičem, govoreći: ”Zar ti da pobijediš sina plemenitih ljudi?!”

I pošto je nepravda gorka, a porobljavanje ljudi nepodnošljivo, Kopt iz Egipta je otišao u Medinu i žalio se halifi Omeru ibn Hattabu, koji je poslao po Amra ibn Asa i njegovog sina. Kada su došli pred njega, on je predao svoj bič Koptu i rekao mu: “Udari sina plemenitih ljudi!” Zatim je rekao Amru: “O Amre, otkad ste to vi ljude učinili robovima, a majke ih rađaju slobodne?!”

Ova vjera je objavljena da oslobodi ljude, prije svega da ih oslobodi od porobljavanja drugih, a zatim da ih oslobodi od vlastitog porobljavanja, jer je čovjek bez vjere rob svojim strastima, sklonostima i pohlepi, i ništa njegove sklonosti i strast ne može disciplinirati i kontrolirati osim iskrene vjere u Allaha, dželle šanuhu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA