subota, 23. septembar 2023 / 8. rebi'u-l-evvel 1445

SAFF

Kasim Trnka: Dokazana je odgovornost Srbije u agresiji na BiH

Facebook
Twitter
WhatsApp

Haški tribunal danas je izrekao konačnu presudu bivšim šefovima srbijanske Službe državne bezbjednosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, te ih osudio na po 15 godina zatvora. Ključnim dijelom smatra se dio presude u kojem su Stanišić i Simatović osuđeni za udruženi zločinački poduhvat na teritorijama više bh. općina.

Presudu je za portal “Avaza” komentirao i pravni ekspert Kasim Trnka, koji kaže da je, pošto se radi o konačnoj, pravosnažnoj presudi, pravno utvrđena uključenost službenih vlasti Republike Srbije u rat na području BIH.

Vlasti Srbije pomagale Vojsci RS

– Zapravo je potvrđeno da se radilo o agresiji na BiH, da su vlasti do najvišeg nivoa bile uključene u to. I ono što je najvažnije, u svim dosadašnjim presudama Tribunala, a posebno u presudi Međunarodnog suda pravde, data je činjenična podloga koliko su, na neki način, vlasti Srbije pomagale Vojsku RS u činjenju svih zločina, a nikad nije bila utvrđena i ta činjenica zločinačkog udruženja. Sada je ovo ispravljanje te greške Međunarodnog suda pravde i zaokružena slika u kojoj je sada, što bi rekle sudije, van svake razumne sumnje utvrđeno, iako je to svim našim građanima bilo od početka jasno, da su konci cjelokupnog projekta pokušaja rušenja ili podjele BiH povlačeni iz Beograda. Mislim da sada mora doći do potpune izmjene u pogledima na događaje iz 90-tih godina na prostoru bivše Jugoslavije, a posebno BiH – ističe Trnka.

Avaz.ba

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA