petak, 18. novembar 2022 / 24. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Ko razmišlja o vrelini džehennemske vatre, on je strpljiv i ”gluh” na zov strasti i grijeha

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Ako u tvoj život dođe grijeh, znaj da s njim odlazi Kur'an, namaz, noćni namaz, strah od Allaha. Zatim će im se ubrzo pridružiti zikr i duševni mir, a doći će teškoća, tjeskoba, nemir i nedostatak bereketa u vremenu i imetku.

Stoga, kada te duša pozove na grijeh obrati joj se kur'anskim riječima: ”Da li je bolje to ili vječni Džennet, koji je obećan onima koji se Allaha budu bojali. On će im nagrada i prebivalište biti.” (El-Furkan, 15.)

I ako hoćeš da ti život bude bolji iz dana u dan, da Allah na tvoje srce spusti smirenost i da te prati sreća, berićet i zadovoljstvo, onda ustraj u istigfaru i traženju oprosta, jer istigfar briše grijehe i donosi opskrbu.

Nikad ne odustaj od dove, jer je dova spas.

Kad god želiš nešto reći, ne zaboravi da tvoje riječi zapisuju meleki.

Potrudi se da novcem, koji ionako ne vrijedi mnogo, ”kupiš” dovu siromaha i ljubav potrebnih, i čuvaj se dove obespravljenih (mazluma) i suza onih kojima je uskraćeno njihovo pravo.  

Znaj da je skrušena sedžda bolja od zemaljskog blaga. Uistinu je uskraćen onaj ko je lišen skrušenog namaza i suza pokajnica na sedždi i u dovi.

Budi razlog ustrajnosti tvoje porodice u ibadetu i dobrim djelima.

Ne zatvaraj vrata uslišavanja dove svojim griješenjem, kloni se lošeg mišljenja i sumnjičenja ljudi, bit ćeš miran i siguran, i ostavi ”rekla-kazala”, jer ti posjeduješ dobra djela poput brda, pa zar ćeš dozvoliti da ih tvoj jezik uništi. 

Neka ti je Kur'an uvijek nadohvat ruke, jer jedan proučen harf iz Kur'ana bolji je od dunjaluka i svega što je na njemu.

Ko razmišlja o vrelini džehennemske vatre, on je strpljiv i ”gluh” na zov strasti i grijeha.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA