SAFF

Maliqi: Kosovo je profitiralo na greškama u BiH

Facebook
Twitter
WhatsApp

Kosovo je profitiralo na osnovu toga što je međunarodna zajednica shvatila da je zakasnila sa intervencijom u Bosni i Hercegovini, kaže Shkelzen Maliqi, nezavisni kosovski analitičar. Prema njegovim riječima, “iz tog razloga autonomija zajednica Srba na Kosovu, kakvu god formu imala, neće postati nova Republika Srpska”.

Od osamostaljenja 2008. godine traju napetosti između Kosova i Srbije, izazivajući često zabrinutost od novih eskalacija. Sada ulijeva nadu sporazum iz Brisela, postignut krajem februara, u kojem su se i službeni Beograd i Priština obavezeli na normalizaciju odnosa, u zamjenu za ekonomsku podršku Unije i brže evropske integracije. Sjedinjene Američke Države od početka snažno podržavaju francusko-njemački plan, koji je u međuvremenu Evropska unija preuzela kao svoj prijedlog sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Dok su obje strane saglasne da im je potreban mir i bolja ekonomska saradnja, i Srbija i Kosovo imaju crvene linije: za Beograd je to autonomna zajednica općina sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, a za Prištinu je to srbijansko priznanje Kosova kao nezavisne i međunarodno priznate države. Kosovo je dosad izbjegavalo prihvatiti formiranje zajednice srpskih općina jer ne želi omogućiti Srbima asocijaciju koja bi imala izvršne ovlasti i izgledala poput entiteta Republike Srpske u Bosni i Hercegovini, kao česti izvor nestabilnosti.

Rat u Bosni i Hercegovini završen je u novembru 1995. godine, godinu dana prije Clintonovog reizbora potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, u vojnoj zračnoj bazi Right-Paterson u saveznoj državi Ohio. Sporazum je uključivao i formiranje Republike Srpske, entiteta unutar Bosne i Hercegovine, sa ogromnim ingerencijama, uključujući i mogućnost blokiranja odluka centralne vlasti u Sarajevu. Metaforu izbjeći “bosnizaciju Kosova” danas ne koriste samo političari sa Kosova, već i brojne utjecajne ličnosti na Zapadu.

“Sada su drugačije okolnosti, ne mogu se praviti paralele [sa 1990-im]”, kaže Maliqi Al Jazeeri.

“Kosovo je ‘90-ih, kada je shvaćena greška sa zakašnjelom intervencijom u Bosni i Hercegovini, ‘profitiralo’. Sada samouprava ili autonomija Srba na Kosovu, kakav god oblik da ima, ne može postati Republika Srpska”, rekao je Maliqi.

Izvor: Al Jazeera Balkans

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA