SAFF

Mešalić: Nećemo dozvoliti Konakoviću da preko Tuzle zadovoljava partnere iz SNSD-a, Srbiju i ruski gas

Facebook
Twitter
WhatsApp

DF-ov zastupnik u Federalnom parlamentu Mahir Mešalić reagovao je na izjavu ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića, koji je sinoć kazao da bi Istočna interkonekcija omogućila gasifikaciju Tuzle.

Između ostalog, Mešalić je kazao da Konakoviću neće biti dozvoljeno to da preko Tuzle zadovoljava partnere iz SNSD-a, Srbiju i ruski gas.
Kao što je poznato, Konaković je sinoć govorio o tome zašto smatra da su plinovodi Istočna i Južna interkonekcija dobri za Bosnu i Hercegovinu. Između ostalog je kazao da bi Istočna interkonekcija omogućila gasifikaciju Tuzle. Tome su se usprotivili građani Tuzle, ali i ekolozi.

Uslijedila je i reakcija DF-ovog zastupnika u Federalnom parlamentu Mahira Mešalića, koji je kazao da su Konakovićevim izjavama vezano za gasifikaciju Tuzle, koja se grije posredstvom Termoelektrane Tuzla, kristalno jasne intencije – da su strancima obećali gašenje svih rudnika u tuzlanskom bazenu i Termoelektrane Tuzla, kao takozvane “prljave energije”.

“Kao što se Konaković zdušno zalagao da Tuzlanski kanton ne treba dobiti svoj novac od raspodjele javnih prihoda, ponovo pokušava da preko Tuzle zadovolji ovoga puta svoje partnere iz SNSD-a, Srbiju i ruski gas, koji želi nametnuti Tuzli”, kazao je Mešalić.

On je istaknuo da Konaković ponovo dezavuiše javnost i zapravo želi izbjeći izglasavanje državnog zakona o gasu, prepuštajući kontrolu gasa, kako tvrdi, Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću direktno u ruke, odnosno firmama pod kontrolom SNSD-a i HDZ-a.

“Izgradnjom tog gasovoda potpuna kontrola nad distribucijom i određivanjem cijene gasa koji bi tim tokom došao do Federacije BiH bila bi u rukama entitetskog preduzeća GAS RES, a Južnom interkonekcijom bi upravljala dva kantona u Hercegovini”, naveo je Mešalić.

On je podsjetio da za Tuzlu i Tuzlanski kanton već postoji krak konekcije u Kladnju, koji dolazi iz Zvornika preko Kladnja za Sarajevo.

“To što Konaković priča je šarena laža. Bez zakona o gasu na državnom nivou ništa se ne može regulisati po pitanju gasa. Gas je uvijek dobrodošao kao alternativa, međutim ono što Tuzlanski kanton definitivno odbija je bilo kakvo stacioniranje gasa u rudniku soli, što je bila ideja srbijanskih krugova, odnosno bivšeg predsjednika Borisa Tadića, koji je smatrao da Tuzla treba biti centralno skladište za gas za Bosnu i Hercegovinu”, kazao je Mešalić.

Kako je zaključio, ako je Konaković naumio da “stavlja gasnu bombu ispod Tuzle, to mu sigurno neće biti dozvoljeno”.

“Ako je na tragu ideje Borisa Tadića, mi to nećemo dozvoliti”, zaključio je Mešalić.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA