petak, 18. novembar 2022 / 24. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Najelitnija jedinica: Ukrajinski ‘šamani‘ napadaju Ruse na njihovoj teritoriji

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Ukrajinski “Šamani” – tajna, najelitnija jedinica ukrajinskih komandosa – potvrdili su britanskim novinarima da su do sada sudjelovali i u akcijama sabotaže na teritoriji Ruske Federacije, što je prvo službeno priznanje da su pješadijske jedinice iz Ukrajine djelovale i preko granice nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

U reportaži britanskog The Timesa, dvojica pripadnika 10. odjeljenja specijalnih snaga opisali su nekoliko svojih borbenih akcija koje su ih odvele diljem Ukrajine, pa čak i na teritoriji zemlje iz koje napadi dolaze.

Njihovi identiteti su zaštićeni, njihova lica su skrivena, jedino su poznati njihovi nadimci – Zgodni i Dvadeset Dva. Njihovu su jedinicu, neformalno zvanu “Šaman-bojna”, obučavali zapadni specijalci, a ratno iskustvo sticali su u borbama uz zapadne kolege u Afganistanu. Šamani su obučeni za desantne i posebne operacije, korištenje padobrana, ronjenje i planinarenje, a Zgodni i Dvadeset Dva kazali su kako su bili potpuno iznenađeni početkom ruske invazije. “Svakoga dana rekli bi nam da invazija počinje sutra i onda se to ne bi dogodilo”, kazao je Zgodni. “Kada je konačno počela, nisam im vjerovao.”

Jedinica se našla pod paljbom već prvog dana. Bili su hitno raspoređeni na položaje na aerodromu Hostomel, gdje su odbili napad ruskih specijalnih jedinica, Specnaza. “Zauzeli smo položaje u hangarima i barakama i upustili smo se u razmjenu vatre koja je trajala četiri sata, dok nas nisu zamijenili gardisti”, opisao je Zgodni prvi dan rata koji pamti kao “potpuni haos”, dok je Ukrajinska vojska još pokušavala koordinirati svoju obranu. No, bitka je u konačnici bila odlučujuća – aerodrom je ostao u rukama Ukrajine, a ruske snage nisu dobile prijeko potrebni zračni most kojim bi opskrbljivale svoje jedinice u jurišu na Kijev.

Šamani su se potom preselili u selo Moščun, gdje su zaustavili pokušaj prelaska ruske pješadije preko rijeke Irpin, ključne tačke u odbrani Kijeva. Čekali su dok ruski vojnici nisu ušli u centar sela i potom su ih zaskočili. “Pucali smo s 5-10 metara”, kazao je Dvadeset Dva. “Uvijek smo se pokušavali držati blizu – zgrabiti ih za remen – jer u tom slučaju ne mogu koristiti svoju artiljeriju. Imaju puno više artiljerije od nas, no moral im je vrlo slab.”

Ukrajinska vojska se dosad izrazito oslanjala na svoje specijalne jedinice u odbrani države. Šamani su sudjelovali doslovno u svakoj bitki u odbrani Kijeva te su izvodili gerilske napade na ruske jedinice koje su se kasnije povlačile sa sjeverozapada zemlje – iz Černobila prema Bjelorusiji.

Specijalne jedinice koriste se kako bi pripremile regularne vojnike za operacije, podigle im moral, pokazale im kako se pravilno ukopati na svojim pozicijama ili kako im pružiti podršku paljbom dok sami kreću u napad. “U slučaju da nemamo dovoljno resursa, specijalne jedinice dolaze i organiziraju rat na dijelu prve linije”, kazao je Dvadeset Dva. “Donosimo komunikacijske uređaje, opremu za izvlačenje ranjenika, ulazimo prije pješadije i izlazimo nakon nje, koordiniramo svaki element u tom području.”

S obzirom na to koliko su sveprisutni, nije ni čudo da su pretrpjeli najteže gubitke među svim ukrajinskim jedinicama. Kažu da je posljednjih sedmica ubijeno oko polovice njihovih prijatelja, kako odmiče bitka za Donbas. “Imamo dovoljno ljudi, ali nemamo pravo oružje za sve”, kazao je Dvadeset Dva. “Ovo je rat artiljerije i zrakoplovstva, treba nam više i jednog i drugog.”

Dvadeset dva nedavno je ranjen u jurišu na ruski rov – geler ga je pogodio u ruku, no umjesto operacije samo ga je prekrio flasterom. “Pokušavamo se prišuljati, prići im blizu. Vrlo je teško, imate puno opreme, treba vam puno municije, vrlo je teško i, kad pokušavate puzati, vrlo glasno”, rekao je. “No, uspjeli smo ih iznenaditi. Prvi koji me vidio, izbezumio se, nije nas očekivao, bojao se i ustrijelio sam ga s možda sedam metara daljine, ispod pancirke”, rekao je i hladno opisao kako najbolje ubiti protivnika. “Uvijek pucaš u muda, tamo nema dovoljno zaštite. To je sto posto smrt: uništavaš mu arterije i lomiš mu pelvis. Ne može pobjeći, ne može trčati, ne može puzati, ne može ništa. Ne možeš mu dati niti prvu pomoć – ne možeš koristiti ni zavoj ni stezač”.

Prije rata Zgodni je planirao karijeru u IT-ju, a Dvadeset Dva je htio otvoriti lanac teretana. Obojica su u vojsku otišli prije osam godina, kada su imali tek 18. “Borim se jer želim vidjeti nešto drugo, civilni život. Da se sljedeća generacija ne mora boriti u ruskom ratu. Uskoro ću navršiti 26 godina. Barem se nadam”, iskren je Dvadeset Dva.

Kako tajna mreža komandosa i špijuna pomaže Ukrajincima

Sposobnost Ukrajinaca da se odupru nemilosrdnom napadu ovisi više nego ikad o pomoći Sjedinjenih Država i njihovih saveznika. Među onima o čijoj pomoći najviše ovise jest tajna mreža komandosa i špijuna koja im nabavlja oružje, obavještajne podatke i daje obuku, tvrde za New York Times, američki i europski visoki dužnosnici.

Velik dio njihova posla odvija se na teritoriju izvan Ukrajine, u bazama u Njemačkoj, Francuskoj i Britaniji. Iako su iz Bidenove administracije poručili da neće rasporediti američke trupe u Ukrajini, osoblje CIA-e je nastavilo tajno djelovati u zemlji, uglavnom u glavnom gradu Kijevu, usmjeravajući velik dio ogromne količine obavještajnih podataka prema ukrajinskim dužnosnicima, otkrivaju izvori za New York Times.

Istovremeno, nekoliko desetaka komandosa iz drugih zemalja članica NATO-a, uključujući Britaniju, Francusku, Kanadu i Litvu, također djeluje unutar Ukrajine. Tri američka visoka dužnosnika su za New York Times izjavili, da iako su Sjedinjene Države povukle svojih 150 vojnih instruktora i prije nego što je u februaru počeo rat, komandosi njihovih saveznika ostali su u zemlji, obučavajući i savjetujući ukrajinske trupe i osiguravajući puteve kojim iz inozemstva stiže oružje i drugi oblici pomoći.

Nekoliko ukrajinskih zapovjednika na nižim razinama tako je nedavno izrazilo zahvalnost Sjedinjenim Državama na obavještajnim podacima prikupljenim preko satelitskih snimaka, a koje mogu vidjeti na tabletima koje su dobili od saveznika. Tableti pokreću aplikaciju za mapiranje bojišta koju zatim Ukrajinci koriste za ciljanje i napad na ruske trupe.

(Jutarnji.hr)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA