subota, 19. novembar 2022 / 25. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Ne budi ruka koja pomaže zulum i nepravdu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Piše: Edhem Šerkavi / Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

U knjizi Mir'âtu-l-Džinan od El-Jafi'ija, navodi se da je Sufjan es-Sevri žestoko odbacivao i kritizirao abasijskog halifu Ebu Dža'fera el-Mensura zbog onoga što je učinio po pitanju hilafeta, pa je El-Mensur ohalalio njegovu krv i želio je da ga ubije.

Sufjan es-Sevri je pobjegao u Jemen, gdje je išao od sela do sela prenoseći ljudima hadise Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i podučavajući ih stvarima njihove vjere. Muslimani Jemena su mu ukazivali posebnu počast i ugošćavali ga na najljepši način, a nisu ga poznavali.

I kada se jedne noći sklonio u jedno selo, u njemu je nekim ljudima ukradena trgovačka roba i oni su optužili Sufjana es-Sevrija za krađu, jer je on bio stranac. Doveli su ga pred Ma'ina ibn Zaida, namjesnika Jemena ispred halife El-Mensura, i rekli su: ”Ovaj je ukrao našu robu.” 

Ma'in mu je rekao: ”Šta ti kažeš na ove optužbe?” Sufjan es-Sevri, rekao je: ”Nisam ništa ukrao od ovih ljudi.”

Ma'in bin Zaide je bio vrlo pronicljiv čovjek i vidio je da to lice nije lice lopova, pa je rekao onima oko sebe: ”Izađite, želim nasamo razgovarati sa ovim čovjekom.”

Kada su izašli, on mu je rekao: “Ko si ti?” Rekao je: ”Abdullah (Allahov rob)”. Namjesnik je rekao: ”Čiji si sin”, a Sufjan je odgovorio: ”Abdullahov.”

Tada je namjesnik rekao: ”Svi smo mi Allahovi robovi i sinovi smo Allahovih robova, nego reci mi kako se zoveš?”

Odgovorio je: ”Sufjan ibn Seid es-Sevri.”

Ma'in ibn Zaide, rekao je: “Jesi li ti taj koga traži zapovjednik pravovjernih?” On je rekao: “Da!” Ma'in je za trenutka ućutao, a onda mu je rekao: ”Takvog kao što si ti ja neću predati halifi, idi kuda hoćeš!”

Firmu u kojoj vlada nepravda, nisi dužan napustiti, ali se od tebe traži da ne učestvuješ u nepravdi, i da ne budeš ruka koja pomaže nepravdu i zulum.

Javne funkcije pripadaju svim ljudima, nisi ti odgovoran ako vladar nije pravedan, ti si odgovoran da budeš pravedan u onome što ti radiš i za funkciju koju ti obavljaš.

Nismo svi u stanju popraviti mnoge stvari u stvarnosti u kojoj živimo, ali svi znamo da, kao pojedinci, možemo biti pravedni, objektivni i ispravni u iskrivljenoj stvarnosti.

Život od nas traži da budemo objektivni i pravedni, i da se Allaha bojimo koliko god možemo sve dok se ne udaljimo od nepravde i pogreške.

Niko od nas neće biti pitan za vjeru i pravdu drugih ljudi, ali ćemo svi biti pitani za našu vjeru ili nevjeru, i našu pravdu ili nepravdu.  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA