Obilježena godišnjica stradanja građana u ulici Ilije Engela na Otoci

216

Članovi porodica, predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995, Grada Sarajeva, Općine Novi Grad Sarajevo, mjesne zajednice Čengic Vila, te prijatelji Udruženja položili su danas cvijeće i odali počast za četiri ubijena sugrađanina u ulici Ilije Engela.
Agresor je u ovoj ulici 1993. godine ubio dvoje djece, Irmu Hadžimuratović koja je imala svega 7 godina i Jasmina Terovića koji je tada imao 12 godina, te dvije odrasle osobe, Elviru Hadžimuratović (Irminu majku) i Veru Kovačević.

Klino izet, brat Elvire i dajdža male Irme sjeća se kada je primio vijest o njihovoj smrti: “Bio sam na liniji na Igmanu kada sam dobio informaciju. Došao sam kroz tunel.  Zajedno sa Elvirom bile su njene obje kćerke. Jedna je ostala netaknuta i danas se slabo sjeća ičega, dok je Irma poginula na licu mjesta”.

Na spomenutom lokalitetu postavljena je spomen-ploča, te se na prigodan način već 26. godina obilježava godišnjica stradanja djece i građana Sarajeva.
“Posebno se treba zahvaliti i odati poštovanje Udruženju ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995 što svake godine obilježavaju sva mjesta stradanja. Najteži dio rata su ubistva djece koja nisu nikome ni za šta mogla biti kriva i takva stradanja se ne mogu porediti ni sa čim. Nažalost prioritet tužilaštva su danas neke druge stvari, a ovakvo i slična stradanja djece i civila za vrijeme agresije na BiH nisu, a trebalo bi što hitnije da se bave ovakvim predmetima, jer je jedina preostala satisfakcija zadovoljavanje pravde”, kazao je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić.

Tokom opsade Sarajeva koja je trajala 1.425 dana, na grad je u prosjeku svaki dan padalo 329 granata od kojih je stradalo 11.541 civila, od čega 1.601 dijete, podaci su Unije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo. Za ubijanje djece još niko nije odgovarao.