OHR je zabranio da se sarajevski aerodrom nazove po Aliji Izetbegoviću, da li će izbrisati ime Radovana Karadžića iz naziva studentskog doma na Palama?

591

Bivši visoki predstavnik za BiH Pedi Ešdaun je prije jedanaest godina poništio odluku o preimenovanju sarajevskog aerodroma u Medunarodni aerodrom Alija Izetbegović. Pedi Ešdaun je tu odluku donio nakon što je
Upravni odbor Vijeća za provedbu mira, na sastanku na nivou ambasadora 14. oktobra 2005. godine, dao izjavu u kojoj poziva da se odluka o promjeni imena Međunarodnog aerodroma «Sarajevo» preispita.
Pozivamo aktuelnog visokog predstavnika Valentina Inzka da postupi kao njegov prethodnik i poništi imenovanje studentskog doma na Palama “Radovan Karadžić”. Imenovanje jednog studentskog doma po ratnom zlikovcu uznemirilo je sve poštene građane Bosne i Hercegovine. Ovakva praksa direktno narušava mir u Bosni i Hercegovini. Ako su OHR u Upravni odbor Vijeća za provedbu mira mogli zabraniti imenovanje sarajevskog aerodroma po Aliji Izetbegoviću, trebali bi isto postupiti i u slučaju imenovanja studenstskog doma na Palama.

Alija Izetbegović je bio priznat od cijelog svijeta kao lider koji je dostojanstveno predvodio svoj narod u pravednom otporu zločincima kakav je bio Radovan Karadžić Pa i pored toga OHR- u je zasmetalo da se sarajevski aerodorom nazove po njemu. Sa druge strane, cijeli svijet zna da je Radovan Karadžić jedan od najokorjelijih zločinaca u historiji čovječanstva. Zato će biti sramota za OHR ako ne spriječi skrnavljenje studenstskog doma na Palama.