Penzionirani američki general Wesley Clark upozorio: Balkan će eksplodirati, EU i SAD moraju odmah reagirati

2543

Penzionirani američki general Wesley Clark upozorio je u autorskom komentaru koji je danas objavio list The Washington Post, da je Balkan pred eksplozijom.
Zatražio je da Zapad pod hitno reagira i region zaštiti od razornog utjecaja Rusije, Turske, pa i Kine, te osoba i organizacija koje vrbuju za učešće u terorističkim organizacijama.

Clark, koji je posredovao u postizanju mira u Bosni i Hercegovini, te predvodio NATO u bombardiranju Srbije 1999. godine, danas je predavač na Univerzitetu Kalifornija, u Los Angelesu, te prvi čovjek kompanije Wesley K. Clark & Associates.

Klark, koji je posredovao u postizanju mira u Bosni i Hercegovini, te predvodio NATO u bombardiranju Srbije 1999. godine, danas je predavač na Univerzitetu Kalifornija, u Los Anđelesu, te prvi čovjek kompanije Wesley K. Clark & Associates.

– Prošlo je više od dvije decenije od kada sam, zajedno s Ričardom Holbrukom (Richard Holbrooke) i našim timom radio na okončanju rata u BiH. NATO se rasporedio, a onda i djelovao da zaustavi etničko čišćenje koje je na Kosovu bila pokrenula Srbija.

Danas su zapadnobalkanske države – Albanija, Hrvatska iSlovenija – članice NATO. Slovenija i Hrvatska ušle su u EU. Kosovo je nezavisna država. Većina Amerikanaca i Evropljana u svojim glavama su već zaboravili taj brutalni balkanski konflikt, smatrajući da je problem riješen.

Nažalost, to je daleko od istine – napisao je Klark u komentaru za The Washington Post.

On ističe da tinjaju etničko-vjerske tenzije te da prijete da metastatiraju u krize širokih razmjera.

(Vijesti.ba / Avaz)