SAFF

Srbijanski profesor: Vučićev pokušaj da zaustavi rezoluciju o Srebrenici je nastavak genocidne politike – Kao Šešelj, Milošević, Karadžić, Mladić…

Facebook
Twitter
WhatsApp

Onako kako su Šešelj, Milošević, Karadžić i Mladić u Hagu branili i odbranili politiku devedesetih tako će isto Vučić braniti i odbraniti tu istu politiku, kobnu politiku, najsramniju politiku u historiji Srbije, kaže za Danas Draško Bjelica, profesor niškog Filozofskog fakulteta u penziji.

On je za beogradski list Danas komentarisao najavu predsjednika Srbije da će sljedeće sedmice u New Yorku ponovo pozvati na (ne)usvajanje tog dokumenta.

„Ako im je bio tako dobar student zašto ga ne izabraše za asistenta, učinili bi dobro delo, spasili Srbiju i sve građanke i građane Srbije“, kaže Bjelica, koji je o ratnim zločinima govorio devedesetih godina prošlog stoljeća kada su se oni događali.

Vučić je krajem ove sedmice u Lazarevcu kazao da će sljedeće sedmice, u borbi za Srbiju i njene interese, u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda, ponovo obratiti članicama UN, te da bi se, uprkos tome što „nije optimista“, moglo dogoditi i da za tu rezoluciju, iza koje su stale sve velike sile, bude „manje glasova ’za’ nego ‘protiv’“.

Uprkos drugačijim tvrdnjama aktuelne vlasti, u predloženom tekstu Rezolucije, kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici, ne pominje se nikakav vid odgovornosti bilo kog naroda ili države već se, između ostalog, poziva na bezrezervnu osudu poricanja genocida, i osuđuju postupci koji veličaju osuđenike za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid.

„Ono što reče Vuk Karadžić o Sjenici, kad je čuo za užasne zločine nad Bošnjacima i Bošnjakinjama, svaki čestit čovjek reći će i osjetiti neizreciv stid i povodom Sjenice, Foče, Srebrenice, Sarajeva, Prijedora, Vukovara i Kosova… Kao hijene čerupali su Jugoslaviju, posebno Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo. Genocidna politika u kontinuitetu“, kaže Bjelica.

„Iako ste Srbi i Srpkinje, vjernici i vjernice, političari, vlastodršci, novinari, sportisti, umjetnici, naučnici, filozofi, budite ljudi! Zar ja bezbožnik da vas opominjem da to što radite da je bogohulno?! Niko tako ne kompromituje naciju kao nacionalisti, religiju vjernici, žurnalistiku novinari, nauku naučnici, umetnost umjetnici, filozofiju filozofi… Sve je gluho i slijepo samo um sve vidi i čuje“, poručuje on.

Bjelica dodaje da ništa ljudsko nije savršeno, ni ideja savršenstva, ni vlast i da „vjerojatno neće doživjeti da Srbija izabere vlast koje neće da se stidi“.

„Nema gornje granice, ali donja granica ne smije biti ispod zamišljene crvene linije. Nula?! I nula je beskonačno velika u odnosu na minus beskonačno!“, zaključuje naš sagovornik.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA